Магазин

Посете зубару изазивају тензичне главобоље, ево шта их узрокује

Одлазак код зубара је за многе ноћна мора. Сложићемо се сви да поправка или вађење зуба нису пријатни, а догађа се да данима размишљамо како ћемо да пребродити неку стоматолошку интервенцију. Често је одлазак код зубара пропраћен главобољом која је најчешће последица анксиозности, лошег сна, као и јаког стискања зуба. Иако је само по себи непријатна, сматра се уобичајеном појавом и нема разлога за забринутост.
Посете зубару изазивају тензичне главобоље, ево шта их узрокује© freepik

Шта ће да нам ради, који лек да ставља, са којим инструментима ће да нам одради захват, да ли ће да боли? Мисли се роје док се приближавамо стоматолошкој столици и поред зубобоље, глава нам пулисира и додатно нас чини напетим и нервозним.

Управо та анксиозност утиче да нам глава пуца од бола: "Стрес и анксиозност су повезани са посетама стоматологу и изазвају тензијске главобоље", каже неуролог Ал Хабиб.

Стручњаци истичу да лош сан такође утиче на овакву главобољу. Ако нас анксиозност држи буднима ноћ пре прегледа, то би могло довести до тензијске главобоље касније током дана, закључак је истраживања National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

Поред наведеног, на главобољу утиче стискање и шкругутање зуба - због посете зубару се осећамо узнемирено, па постоји могућност да ћемо стискати зубе што "додатно напреже вилицу и доводи до главобоље", наглашава докторка Хабиб.

Такође, широм отворена уста током дужег временског периода напрежу вилицу, мишићи се због тога грче што такође може проузорковати главобољу.

У ретким случајевима, лек за утрнуће које стоматолози користе приликом наношења крунице или неке друге процедуре могу изазвати бол у глави. Око 2 одсто људи имају главобољу након што приме лек за оралну утрнулост", говори преглед објављен у Journal of Dental Anesthesia and Pain Medicine‌.

"Ови лекови често имају састојке као што је норепинефрин, који може изазвати скок крвног притиска, а самим тим и главобољу", каже др Ал Хабиб. Докторка истиче да не треба да бринемо о краткој или благој главобољи након посете зубару, али ако траје пар дана након интервенције и ако је праћена јаким болом, вртоглавицама и ако омета свакодневне активности, препорука је да се обратимо лекару, пише Лив стронг.

Шта помаже код тензичних главобоља изазваних посетама зубару

Ако стално имамо главобоље након стоматолошке интервенције, требало би да обавестимо свог стоматолога и он ће вероватно да промени третман или да да савет како да се избегне овај проблем.

Уколико су главобоље последице анксиозности препорука је да се користимо техникама које помажу у отклањању стреса и напетости. Слушање музике у ординацији, стискање антистрес лоптице или замишљање да смо на неком лепом месту, су неки од савета Америчког удружења стоматолога који могу помоћи да се додатно опустимо.

image