Магазин

Ананас за 15.000 долара, диња која се узгаја на вулканском пепелу и друго невероватно скупо воће

Љубитељи ананаса, колико бисте највише платили један плод у супермаркету? И колико бисте били вољни новца да издвојите за једну лубеницу? Веровали или не, у свету постоје сорте овог и другог воћа чије се цене крећу од неколико стотина, па све до неколико десетина хиљада долара.
Ананас за 15.000 долара, диња која се узгаја на вулканском пепелу и друго невероватно скупо воће© Canva / fortyforks

Када неко спомене луксузну куповину, сасвим сигурно нико не помисли на воће. Људи су обично спремни да дају неколико стотина, па чак и хиљада долара за квалитетан пар ципела, торбу или бунду која ће се носити неколико сезона, али постоје и они који су спремни да за једну дињу или ананас издвоје читапо мало богатство.

Четвртасте лубенице - "инстаграмичност" за 800 долара

Четвртасте лубенице представљају праву револуцију у свету производње овог освежавајућег воћа. Ради постизања несвакидашњег облика, ове лубенице се приликом узгајања смештају у посебне четвртасте калупе, међутим, осим несвакидашњег облика, од обичних их не издваја ништа друго. Лубенице овако необичне форме су јако брзо постале популарне, а њихова цена се креће између 100 и 800 долара, зависно од величине.

Мијазаки манго - резервисане само за императорску породицу и имућне Јапанце

Мијазаки манго је ретка врста манга која потиче из јужног дела Јапана, а оно што га издваја у односу на обичан манго није облик, већ изузетна слаткоћа и ароматичност, будући да је садржај шећера у Мијазаки мангу је и до 15 процената виши него у обичном. Испрва је ова ретка сорта била резервисана само за императорску породицу, али ја касније постала доступна и осталим становницима те земље који себи то задовољство могу приуштити. Просечна цена једног манга сеже и до 2.000 долара, а све због посебне неге која је плоду потребна током сазревања, док поједини примерци на тржишту коштају и више од 3.500 долара.

Грожђе - далекоисточни "рубин" по баснословној цени

"Руби Роман" грожђе је још један бисер далекоисточне земље, а ова сорта је без обзира на баснословну цену за јако кратко време освојила срца потрошача. Карактеристиче црвене боје која подсећа на рубин, ова сорта је и једна од најслађих на свету, а приликом узгајања се поштују ригорозни стандарди по питању величине грожђица, количине шећера и њиховог визуелног изгледа. Приликом бербе, сваки грозд се класификује према категоријама: супериорна, посебно супериорна и премијум, а цене за најквалитетније "Руби Роман" гроздове се креће и до 10.000 долара. Цену на тржишту диктирају и јако мале количине у којима се ово грожђе производи - током сезоне, виноградарима пође за руком да уберу максимално 24.000 гроздова, од којих је сваки пажљиво прегледан и запакован.

Јубари краљевска диња - 100 дана на вулканском пепелу

Јубари краљевска диња је још једна ретка врста воћа која потиче из Јапана, а њена цена од 12.000 долара не изненађује никога ко је имао прилике да види како се она узгаја. За разлику од обичних диња које се узгајају у земљи, Јубари краљевска диња се гаји на вулканском пепелу, а бригу о њој током 100 дана сазревања воде најбољи воћари земље. Због посебних услова и непрестане пажње коју мора да добија, ова краљица међу дињама је знатно слађа и ароматичнија од обичних сорти, што је чини идеалним залогајем за све гурмане.

Ананас "Изгубљене баште Хелигена" - аутентична сорта вредна читаво богатство

Ова ретка врста ананаса узгаја се у Корнволским Изгубљеним баштама Хелигана у Енглеској, а ово место је кроз историју познато као место у коме се традиционално узгаја омиљено воће милиона људи широм света. Због начина узгајања у посебним баштама које се греју до одређене температуре, ананаси "Изгубљене баште Хелигена" су сачували своју аутентичност и арому, а дуга историја је формирала и њихову цену од чак 15.000 долара по комаду!

image