Магазин

Чување позитивних тајни помаже нам да будемо енергичнији, кажу научници

Свакоме је познат осећај узбуђења када од некога морамо да кријемо вести о рођенданском поклону, журци изненађења, просидби, трудноћи... Нова студија је показала да чување ових "позитивних тајни" може да нас учини срећнијим и побољша нам квалитет живота. Стручњаци препоручују да, када нам је потребна додатна доза енергије, можемо да се ослонимо на усхићење које осећамо када кријемо лепе вести од некога, јер оваква врста тајни може да "продужи живот" пријатним емоцијама.
Чување позитивних тајни помаже нам да будемо енергичнији, кажу научници© Freepik/haritanita

Иако су многа истраживања до сада показала да чување тајни може имати нежељене ефекте на наше ментално благостање (као да нас "изједа" изнутра), да проузрокује стрес и да није добро да их "држимо у себи", научници саветују да постоји и добра страна тајновитости.

Нова студија објављена у журналу "Америкен сајколоџикал асосијејшн" је показала да скривање добрих вести може да нам повећа ниво енергије и да нам помогне да се осећамо живахним, што може поправити наше расположење и ментално стање.

"Иако су негативне вести чешће од позитивних, неки од најлепших животних догађаја долазе у облику тајне, као што су просидбе, трудноће, поклони изненађења... До сада је истражен само ефекат скривања вести које углавном имају негативан контекст, али да ли то значи да је сама тајновитост лоша по нас или можда врста тајне може да игра улогу?" рекао је аутор студије професор Мајкл Слепиан са Универзитета Колумбија.

У истраживању је учествовало скоро три хиљаде људи и аутори су желели да утврде како чување позитивне и негативне тајне утиче на њих. У првом експерименту је свакоме показано око 40 примера добрих вести. Свако од учесника је морао да обележи који од ових примера је недавно поделио са другима, а који је још увек чувао као тајну. Затим, морали су да анализирају обе врсте вести и да опишу каква осећања су будила.

Описали су да су се осећали енергично и усхићено када би мислили на вести које су још увек тајне (у просеку око 5 вести) и то много више него када су мислили на оне које су већ поделили са неким (око 15 вести). Поред тога, људи који су рекли да планирају да у будућности поделе лепе вести са драгом особом су такође пријавили да осећају да имају веома висок ниво енергије.

"Лепе тајне проузрокују позитивне емоције, које углавном могу да нам повећају енергију," закључио је аутор. Детаљије истраживање је показало да постоје и други фактори који су довели до оваквих резултата.

У следећем експерименту, учесници су морали да размишљају о једној тајни због које су се осећали добро, о једној због које су се осећали лоше и једној према којој су били равнодушни. Кроз анализу њихових осећања, научници су закључили да људи најчешће одлажу дељење позитивне вести из личних разлога, више него зато што осећају притисак од околине који их може навести да поделе вест (иако то заиста не желе, што се највише догађа када крију негативну тајну).

Другим речима, слобода избора коју људи осећају када желе да одложе дељење позитивне вести поспешује позитивне емоције. "Људи ће углавном чувати лепе тајне за сопствено уживање или да изненађење буде још узбудљивије. Дакле, позитивне тајне утичу на личне жеље и мотиве. Када осећамо да је наше понашање у складу са сопственом вољом, него због утицаја околине, исто се осећамо живахно и енергично," закључио је аутор.  

image