Магазин

Данас је Аранђеловдан - празник по ком се зна каква ће бити зима и пролеће

Српска православна црква данас прославља Сабор Светог Архангела Михаила, празник у народу познатији као Аранђеловдан. Верује се да се небо отвара за молитве и да ће се испунити највеће жеље.
Данас је Аранђеловдан - празник по ком се зна каква ће бити зима и пролеће© СПЦ

Црква је овај дан посветила у славу свих анђела и првог међу њима, светог архангела Михаила. Симбол је борбе против зла, а на иконама је приказан као ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који лежи под ногама.

Бројна веровања су везана за Аранђеловдан - у народу се сматра да време на данашњи дан, показује како ће бити током целе зиме и пролећа. Такође, болесни на овај празник отпочињу пут ка оздрављењу. Верује се да се небо отвара за молитве и да ће се испунити највеће жеље ако долазе дубоко из срца.

У неким деловима Србије арханђел Михаило је заштитник сточара, јер се верује да само он може отерати вукове. Постоји и прича да лута прерушен у просјака и показује прави пут неверницима и помаже немоћнима. 

На Аранђеловдан треба да се спрема жито, иако неки не мисле тако

Сматра се чуварем православне вере и његов култ је настао у трећем веку у Фригији. Слава је Саборне цркве у Београду и заштитник је лозе Немањића. Аранђеловдан је једна од најчешћих слава које се прослављају код нас. 

Често можемо чути да се на овај празник не спрема жито, јер се арханђел Михаило сматра "живим светитељем". Међутим, ово је неоправдано и нетачно. Црква налаже да жито треба да се спрема - јер не постоје "мртви светитељи". Славско жито се кува и приноси у славу Божију, у част светитеља који се слави, за здравље и напредак дома и његових укућана, као и за покој душа свих предака у том дому.

image