Магазин

Да ли током викенда можемо да надокнадимо пропуштен сан

Будимо се свако јутро око 6 сати и често одлажемо аларм, како бисмо имали још који минут сна. Ипак, када је време да више не можемо ни секунд да будемо у кревету, помислимо да ћемо се наспавати током викенда. Да ли заиста можемо да надокнадимо сан који смо "изгубили"? Истраживања кажу да можемо, али да нам то не сме да буде навика.
Да ли током викенда можемо да надокнадимо пропуштен сан© @ stefamerpik/freepik.

Догађа се да смо "растрзани" између сна који нам је потребан и сати које успемо да искористимо за спавање. Зато, чекамо викенд или слободан дан да бисмо се наспавали. Ово није лоша идеја, али морамо да буде обазриви, јер не можемо без негативних последица да стално спавамо пет сати током радних дана и онда да за викенд надокнадимо пропуштено.

Систем одлагања сна није добар на дуге стазе

"У прошлости су стручњаци веровали да је немогуће надокнадити сан који изгубите. Сматрало се да када га једном изгубите - готово је, нема натраг", каже докторка Ненси Фолдвари Шефер.

Ипак, недавна истраживања сугеришу да то није истина. Људи који су спавали четири, пет или шест сати током недеље, а затим су спавали више током викенда, живели су дуже од оних који су били неиспавани током целе седмице, резултати су објављени на сајту Вилеј онлајн лајбери. Такође, надокнађено спавање је повезано са бољим здравственим стањем, сугерише студија од пре две године.

Требало би да спавамо око 7 сати током ноћи, али ако некад не успемо да се одморимо колико је препоручено, нема разлога да будемо забринути. Пропуштен сан може да се надокнади, али то не сме да буде навика. У супротом можемо патити од несанице, јасни су стручњаци. 

Претерано спавање има сличне последица као и недовољно спавање

Многи људи који покушавају да се наспају викендом, заправо претерају у томе. То што нисмо имали довољно сна током радне седмице, не значи да стално треба да лежимо у кревету 13 и више сати током суботе и недеље.

Претерано спавање је повезано са урушеним менталним здрављем, депресијом, хроничним умором. Такође, због много сна, повећава се ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса и гојазности, баш као и код мањка сна, пише Хелт Кливледн Клиник.

Како је најбоље да надокнадимо сан

Уколико већ често упадамо у замке, и "пребацујемо" сан за слободне дан, докторка Шефер каже да је неопходно да прибегнемо другим стратегијама. Предлаже да сваки дан одлазимо бар 30 минута раније у кревет, да се свако јутро будимо мало касније и да ако је могуће, дремнемо око 15 минута током дана.

image