Магазин

Медитеранском исхраном до бољег сексуалног живота

Медитерански режим исхране се шесту годину заредом нашао на врху листе најздравијих режима исхране на свету: осим што је једноставан за примену и добар за организам, јер се састоји из воћа, поврћа, протеина и житарица, постоји још једна добробит коју доноси: може да побољша интимни живот, поготово код мушкараца.
Медитеранском исхраном до бољег сексуалног живота© Canva/Анђела Ћосо

Mедитерански режим исхране укључује различите врсте зрна, поврћа, махунарки, семенки, зачина и здравијих масти (маслиново уље). Што се тиче протеина, углавном преовлађују различите врсте морске хране, пилетина и јаја, а најпопуларнија пића су јогурт и црно вино. Другим речима, овај режим није строго рестриктиван, укључује све групе намирница и једноставан је за примењивање, а доноси мноштво бенефита за здравље, па самим тиме и интимни живот.

Стручњаци верују да је медитеранска исхрана најбоља за природно унапређење сексуалног живота, јер одржава тело здравим и помаже код смањења нивоа холестерола. Мушкарци, поготово они који пате од еректилне дисфункције, могу имати највише користи од оваквог режима исхране.

"Како би мушкарци имали здраву ерекцију, важан је правилан доток крви, који може бити успорен када постоји превише масних наслага на крвним судовима," објашњава др Џенис Розлер, сексуални терапеут и дијетолог за портал "Бизнис Инсајдер".

Једна студија из 2020. године, у којој је испитано преко 20 хиљада учесника, је доказала да медитранска исхрана побољшава ниво холестерола, па самим тиме и ерекције код мушкараца, јер се у овом режиму избегавају намирнице као што су црвено месо, пржена храна, засићене масти, месне прерађевине...

Користи од овог режима за сексуални живот имају и жене, према једном истраживању из 2019. године. Медитеранска исхрана умањује упалне процесе, који често могу ометати либидо и интимни живот жена, тако да постоји могућност да намирнице које спадају у овај режим исхране могу бити од помоћи.

Поред тога, у медитерански режим је укључено и умерено конзумирање црног вина. У адекватним количинама, овај напитак је сјајан за појачавање либида, што може бити добробит за оба пола. На крају, чак и медитерански стил живота (редован одмор, дружење са блиским људима и смањење стреса) може бити ефикасан за побољшање сексуалног живота.

Друге добробити овог режима исхране

До сада су спроведене бројне студије које показују да се медитеранска исхрана лако може повезати са дуговечношћу. На пример, једна студија је доказала да улесници који су скоро четрдесет година јели на овај начин имали су двадесет одсто мање шансе од развијања болести које могу проузроковати превремену смрт, него они који нису.

Друго истраживање, у коме је испитано преко шест хиљада старијих људи, показала је да они који су примењивали претежно медитерански режим исхране су током живота имали боље когнитивне способности након испитивања, него они који нису имали овакву врсту исхране. 

Засебна немачка студија објављена у журналу "Пабмед централ (PMC)" је показала да овакав режим може спречити ризик од различитих врста рака, као што су рак дојке, главе и врата, простате, јетре.

image