Магазин

Научници обучавају вештачку интелигенцију да открије лажно вино

Изгледа да је преварантима који "подваљују" лажна вина дошао крај, јер ће морати да се суочене са вештачком интелигенцијом. Наиме, научници су сачинили алгоритам који ће прецизно утврђивати и пратити хемијски састав вина и који ће моћи да одреди одакле потиче грожђе од кога је направљено.
Научници обучавају вештачку интелигенцију да открије лажно вино© @ wavebreakmedia_micro/freepik

Вештачка интелигенција ће ускоро свој допринос дати и у домену вина. Научници користе њен потенцијал да би се открило да ли вино заиста одговара етикети.

"Постоји много превара, где људи праве своје мешавине вина, штампају етикете и продају боце за хиљаде долара. По први пут показујемо да постоје анализе које могу да уоче разлике", рекао је професор Александар Пуже, а пише Гардијан.

Истраживачи су користили машинско учење како би упоређивали вина на основу суптилних разлика у концентрацији бројних једињења. На тај начин, вина могу се прате не само до одређеног виноградарског региона, већ и до имања где је направљено.

Да би "обучили" програм, научници су се окренули гасној хроматографији, која је коришћена за анализу 80 вина насталих током 12 година са седам различитих имања у региону Бордо у Француској. Техника се обично користи у лабораторијама за одвајање и идентификацију једињења која чине смешу.

Алгоритам се ослања на све хемикалије откривене у вину да би се направио најпоузданији потпис за свако. Програм приказује своје резултате на дводимензионалној мрежи, где се вина са сличним потписима групишу заједно.

Програм открива превару, а може и да прати квалит вина

Анализе су откриле много тога. Позиције кластера (груписаних молекула) указивале су на локације имања из три замка северно од реке Дордоње јасно одвојених од четири замка западно од реке Гароне.

"Уочили смо да постоје гроздови који одговарају одређеном замку. То је одмах показало да постоји хемијски потпис специфичан за сваки замак, независно од бербе. То је укупни образац концентрације многих, молекула који су специфични за одређени замак", каже професор.

Мноштво фактора, од грожђа и земљишта до микроклиме и процеса производње вина, утиче на концентрацију једињења која се налазе у винима у сваком дворцу. Док је програм пратио вина до правих замкова са тачношћу од 99 одсто, "борио" се да разликује бербе, достижући у најбољем случају 50 одсто тачности.

Иако је откривање превара најочигледнија примена за програм, Пуже је рекао да би се приступ могао користити за праћење квалитета током процеса производње.

"Ово бисмо могли да искористимо да схватимо како да мешамо вина да бисмо оптимизовали квалитет. Мешање вина је кључни корак у прављењу одличног бордоа и шампањца. До сада то ради неколико винара који су за своје умеће плаћени читаво богатство. Поседовање оваквих алата учинило би много јефтинијим прављење мешавина, што би свима било од користи", наглашава.

Европа губи више од 3 милијарде евра због лажних пића

У Европи су лажна пића одговорна за годишњи губитак винара од три милијарде евра. Недавни случајеви су истакли величину криминалних мрежа активних у индустрији. Раније ове године чланови банде осуђени су зато што су довозили цистерне са шпанским стоним вином у Француску и продавали га као француско. Превара се одвијала годинама и верује се да је продато око пет милиона боца под етикетом бордоа.

image