Русија

Русија ће унапредити стратегију развоја вештачке интелигенције

У складу са одлуком Владимира Путина, влада ради на националном пројекту "Економија података" који треба да обухвати прикупљање података, пренос података и развој комуникационих система нове генерације, стварање инфраструктуре за рачунање и складиштење података коришћењем домаће опреме, технологија и софтвера и друго
Русија ће унапредити стратегију развоја вештачке интелигенцијеGetty © Photo by Lintao Zhang

Русија ће унапредити стратегију развоја вештачке интелигенције, саопштила је руска влада на Телеграму позивајући се на наређења премијера Михаила Мишустина.

У новом издању документа ће бити формиран нови савезни пројекат који ће постати део новог националног пројекта "Економија података", додају у влади.

У складу са документом  министарства привреде, дигиталног развоја и финансија морају да утврде листу индикатора националног пројекта у контексту развоја вештачке интелигенције са прорачунатим планираним вредностима и потребним финансијским средствима.

У складу са Мишустиновим упутствима, нови специјализовани центри за обраду података моћи ће да се прикључе на електроенергетске мреже по повлашћеним условима.

Надлежна министарства ће развијати универзитетске програме за обуку стручњака у области вештачке интелигенције, а Министарства привреде и рада ће сваке године анализирати ризике везане за увођење вештачке интелигенције, укључујући њен утицај на тржиште рада.

Председник Русије Владимир Путин је у септембру наложио влади да до јула 2024. одобри национални пројекат за складиштење и пренос података, осмишљен до 2030. године, који треба да обухвати прикупљање података и њихов пренос података и развој комуникационих система нове генерације, стварање инфраструктуре за рачунање и складиштење података коришћењем домаће опреме, технологија и софтвера, осигуравање безбедности података, укључујући коришћење технологија квантног шифровања.

image