Магазин

Откривена најстарија црна рупа, настала пре више од 13 милијарди година

Астрономи су помоћу свемирског телескопа ''Џејмс Веб'' открили најстарију црну рупу икада посматрану, насталу пре више од 13 милијарди година, 440 милиона година после великог праска.
Откривена најстарија црна рупа, настала пре више од 13 милијарди годинаGetty © Handout

Новооткривена црна рупа у срцу галаксије изненађујуће је велика и са масом око милион пута већом од Сунчеве могла би да преокрене досадашње теорије о свемиру, према којима су прво настале галаксије, а потом црне рупе у њима, преноси Гардијан.

"Изненађење је у томе што је тако велика. Нисмо то очекивали", рекао је професор Роберто Мајолино, астрофизичар са Универзитета у Кембриџу, који је водио посматрања.

Астрономи верују да би најстарија црна рупа могле да помогне и у решавању загонетке о томе како су црне рупе у галаксијама постале милијарде пута веће од масе Сунца.

Најновије запажање о галаксији потискује донедавне теорије о простом укрупњавању црних рупа, где се претпостављало да су оне једноставно непрекидно расле спајањем и гутањем звезда и других објеката, током готово 14 милијарди година, пише Гардијан.

image