Магазин

Пет разлога да ове зиме без гриже савести уживате у топлој чоколади

Топла чоколада је већини нас прва асоцијација на зимски период и празнике који су пред нама. Међутим, често се у нашој свести о топлој чоколади креира погрешна слика: да она није здрава, да је пуна шећера и да су неки други топли напици, попут чаја или куваног вина, бољи избор. Међутим, уколико је реч о правој топлој чоколади, која се прави од какао праха и без додатка шећера, дилеме нема - она је итекако здрава и веома пожељна у исхрани.
Пет разлога да ове зиме без гриже савести уживате у топлој чоколади© Canva / bhofack2

Омиљени напитак свих генерација је готово увек прва асоцијација на хладно време и новогодишње празнике. Међутим, често се поставља питање - колико је тај окрепљујући напитак заправо здрав? Одговор се крије у саставу чоколадног напитка.

Уколико је он природан, богат какаом и са што мање додатака, попут вештачких шећера и конзерванса, нема дилеме - бенефити по здравље су многобројни, док бригу о томе да ће се уживање одразити на линију можемо оставити по страни.

Топла чоколада чува срце

Према истраживању америчког националног центра биотехнологије, топла чоколада је одлична за одржавање доброг здравља срца и читавог кардио-васкуларног система, као и превенцију многобројних срчаних обољења која данас заузимају високо место на лествици здравствених проблема.

Предности топле чоколаде крију се у високом проценту какаа, који поред богатог укуса садржи и флавоноиде и фитостероле, који снижавају ниво лошег холестерола у крви. Захваљујући томе, спречава се и превремени развој срчаних обољења, као и вероватноћа срчаног удара.

Расположење је боље након шољице топлог напитка

Америшка асоцијација психолога је након опширног истраживања дошла до веома занимљивог закључка: топла чоколада регулише честе промене расположења и побољшава позитиван осећај у нама. Већина благодети се могу приписати полифенолима, који су задужени за оснаживање и "буђење" хормона среће.

У данашње време, где се готово свакодневно сусрећемо са стресорима, како на послу, тако и у животу изван њега, шоља топле чоколаде је управо оно што нам је потребно да прегурамо дан и изађемо на крај са свим обавезама и задужењима. Па, чак је и сама рутина уживања у окрепљујућем напитку нешто што подиже расположење, нарочито уколико се ушушкамо и пустимо омиљену серију или филм.

Мозак ради боље уз топлу чоколаду

Научници су установили да поред позитивног утицаја на рад кардио-васкуларног система, топла чоколада веома добро делује и на рад мозга. Осим што тренутно подиже расположење, шоља вруће чоколаде поспешује и мождане функције, а ми постајемо продуктивнији и ефикаснији у раду.

Главни "крвици" за бољи рад мозга су флавоноиди, који ка мозгу шаљу више кисеоника, чиме се директно подстиче његов метаболизам. Последично и неурони почињу да се активирају. Дакле, следећи пут пред захтеван радни задатак илик тежак тест, обавезно попијте шољу топле чоколаде, да "пробудите" сиву масу.

Антиоксидативно дејство топле чоколаде

Осим што је преукусна и добра за здравље виталних органа као што су срце и мозак, топла чоколада је одлична и у борби против превременог старења, па чак и развоја малигних обољења. Оваква дејства се повезују са изузетним антиоксидативним својствима напитка.

Према истраживањима научника, антиоксидативни утицај на здравље човека лежи у високом садржају полифенола и процианидина, који у комбинацији са екстрактом какаа имају веома потизивно дејство. Ниво ових материја је у топлој чоколади чак и виши него у чајевима или вину, па се отуд овај напитак препоручује чак и приликом пада имунитета.

Како топла чоколада утиче на дијабетес

Парадоксално, али истинито: топла чоколада доказано позитивно утиче на превенцију развоја дијабетеса типа 2. Овакав закључак је плод истраживања међународног научног тима који је у периоду од 12 недеља испитивао утицај какао праха на здравље пацијената са дијабетесом. У студији је учествовало 42 испитаника подељених у две групе, од којих е једна дневно узимала по 2,5 грама какао праха. Код ове групе су забележени нижи крвни притисак и регулисана осетљивост на инсулин.

Наравно, овде је посебно важно да напитак не садржи шећер и друге његове супституте, већ да буде базиран искључиво на какау. Као и у претходним примерима, и овде кључну улогу у очувању здравља играју полифеноли и флавоноиди, који регулишу инсулински дисбаланс и ниво шећера у крви доводе до нормалних вредности.

image