Магазин

Ко су ови патуљци? Свуда их виђате, али знате ли шта представљају ови симпатични новогодишњи ликови

Патуљци са дугачком брадом, великим носем и шеширима који им прекривају очи се током празника могу видети скоро на сваком ћошку, у продавницама, кафићима, а чак их многи од нас користе и као украсе за дом. Легенде кажу да су они породични заштитници, радохоличари, да доносе срећу или несрећу... Сигурно је да ово нису типични патуљци на које смо навикли из бројних бајки, али да ли знате одакле заправо долазе и која је њихова улога у домаћинству?
Ко су ови патуљци? Свуда их виђате, али знате ли шта представљају ови симпатични новогодишњи ликови© Pexels/Susanne Jutzeler, suju-foto

Мали патуљци дугачких ногу, који су у последње време постали једна од главних новогодишњих декорација широм света, долазе из Скандинавије. У Шведској се ови патуљци зову "томте", у Норвешкој "нисер", а у Финској "тонту", преноси портал "Скендификејшн (Scandification)".

Према легенди, томте на шведском значи "домаћин" и верује се да душа првог станара куће/фарме живи у патуљку, тако да власник поседа може да настави да чува свој вољени дом годинама касније. Приче о овим јединственим кућепазитељима су почеле да се преносе у народу вековима уназад, када су бројне фарме широм Скандинавије биле изложене дугим, мрачним зимским периодима, због чега су пољопривредници и сточари били изоловани од људи у градовима. Другим речима, томте представља симбол заједништва и штити људе и животиње.

Иако је мали и наизглед безопасан, неке легенде говоре да томте може да има и мрачну страну: ако га провоцирамо, може да постане несташан или чак да угрози здравље стоке или уништи годишње приходе породице. Такође постоји веровање да, ако му породица не остави кашу као поклон на Бадње вече, томте може да се наљути и да донесе несрећу на фарму. У неким породицама се чак оставља празно место за столом током оброка, у случају да патуљак одлучи да им се "придружи".

Како изгледају

С обзиром да се верује да се у њима налази душа старог кућепазитеља и пољопривредника, сваки томте ће да личи на старца, који није виши од 91 центиметра. Углавном имају дугачку сиву или белу браду и често носе неутралне боје, као што су плава, браон и сива, а током празника се могу "обући" у црвену и зелену одећу.

Томте и патуљци - која је разлика

Класични, баштенски патуљци су настали у Енглеској, али новогодишњи томте се спомиње у бројним старим германским причама и бајкама, тако да не би требало да мешамо ова два "заштитника домова". У зависности од места из којег долази, томте је везан за различите скандинавске легенде и може да има бројне улоге и особине.

Радохоличари, територијални, воле коње... 

Неколико мање познатих веровања о овим патуљцима је за портал "Свенглиш (Swenglish)" поделила шведска ауторка дечијих књига Лида Лиебранд. Пре свега, томте је радохоличар - увек ће да се побрине да је на фарми или у кући све под контролом, јер је његово домаћинство најважније. Ако тренутни власник поседа не обавља добар посао, томте ће да пронађе различите начине да га казни

Наведена карактеристика се може повезати и са следећом, а то је да су они веома територијални. Радо ће да штите свој посед, чак више него породицу која живи на њему, тако да они који желе да угрозе његов дом могу доживети несрећу. 

Исто тако, томте не верује у модернизацију па многи савремени фармери не могу да га "убеде" да прихвати нове технологије и опрему. Међутим, може да има и меку страну: ови патуљци изузетно воле коње и легенде кажу да се понекада могу видети како им плету плетенице и седе на леђима.

image