Магазин

Црни бибер - љути зачин који јача имунитет и меморију

Скоро сваки укусан рецепт садржи со и бибер а овај "микс" се сматра минималном мешавином зачина за свако јело. Иако се често говори о утицају соли на организам, мало када се спомиње бибер. Да ли је овај зачин добар за наше здравље или га треба избегавати као со?
Црни бибер - љути зачин који јача имунитет и меморију© Victoria Bowers/pexels

Без обзира да ли кувамо супу или печемо месо, поред соли, најчешћи зачин који стављамо у скоро сва слана јела је црни бибер. Поред тога што храни даје љуткаст укус, он има антиоксидантна, антибактеријска и антизапаљенска својства.

За разлику од соли која је "критикована" због тога што негативно утиче на срце и чија се конзумација ограничава максимално на једну кашичицу дневно, црни бибер је хваљен због многих здравствених предности.

Нутриционисти истичу да бибер утиче повољно на организам и то захваљујући биоактивном једињењу - пиперину. Он је природни алкалоид због ког је бибер оштрог укуса, а посебно је битан јер зачину даје здравствена својства:

"Најмање једна студија је показала да црни бибер, у комбинацији са куркумом и ђумбиром, има антиинфламаторне ефекте на истом нивоу као и лекови за пацијенте са остеоартритисом колена", каже дијететичар Џилијан Кулбертсон за Хелт Клинвелд.

Зачин помажу да се смањи нелагодност и накупљање гасова у цревима. Такође, може да утиче на јачање белих крвних зрнаца, које тело користи да се бори против бактерија и вируса. Многе лабораторијске студије показују да повољно утиче на ниво холестерола и шећера у крви, а добро делује и на меморију и здравље мозга.

Извор је витамина К, А, Е, бакра, гвожђа, калијума и фосфора. Црни бибер је богат манганом, минералом који може помоћи у здрављу костију и зарастању рана.

Колико црног бибера дневно је безбедно 

Не постоје тачно утврђена количина бибера коју смемо да конзумирамо. Свакако не треба претеривати, јер веће количине могу довести до нежељених ефеката као што је жгаравица. Овај зачин је, као што знамо, веома интензивног укуса, те ако нисмо пажљиви може надјачати све остале укусе у јелима.

image