Магазин

5 савета за хидриране усне у зимском периоду

Суве и испуцале усне један су од најчешћих проблема са којима се сусрећемо током зимских месеци. Хладан и сув ваздух један су од највећих непријатеља меких усана, а уз помоћ савета које доносимо, ваше усне ће током ове зиме бити неговане и хидриране.
5 савета за хидриране усне у зимском периоду© Pixabay/silviarita

6 чаша воде дневно - за хидратацију

Како бисте сачували ваше усне од штетних утицаја зимског ваздуха, пре свега потребно је да разумете шта је узрок испуцалих, сувих усана. Главни узрочник лежи у дехидрираности: недовољна количина воде коју на дневном нивоу унесете у организам негативно утиче на лучење пљувачке, недостатак које исушује усне. Зато је важно да током читаве године, а нарочито у зимском периоду водимо рачуна о уносу течности, и пијемо најмање 6 чаша воде дневно, како бисмо избегли дехидратацију.

Избегавајте препарате на бази еукалиптуса, ментола и камфора

Иако препарати на бази састојака који природно хладе, попут ментола, камфора или еукалиптуса привремено могу ублажити непријатан осећај испуцалих усана, дугорочно их могу исушити још више и створити иритације које ће касније захтевати додатни третман.

Користите негујуће балзаме за усне са заштитним фактором

Као што је током зимског периода додатна хидрирајућа нега потребна нашем лицу и рукама, тако је потребна и нашим уснама. Током читавог периода јесени и зиме препоручује се употреба негујућих балзама, при одабиру којих обратите пажњу да они садрже састојке попут глицерина, шиа или кокосовог бутера, али и витамина Е, и никако немојте занемарити СПФ фактор. Ови састојци не само да ће помоћи да се уснама врати потребна влажност, већ ће и створити заштитну баријеру која ће их чувати када изађете на хладан ваздух.

Заборавите на лизање усана

Када се јави осећај сувоће на уснама, некако нам је свима природно да их олижемо како бисмо вратили осећај хидрираности. Међутим, ефекат који се тиме постиже управо је супротан - када пљувачка доспе на површину усана, учиниће да се оне исуше још брже, а ензими који се у њој налазе могу изазвати иритације и црвенило.

Вечерња нега је обавезна

У своју вечерњу рутину током зимског периода обавезно уврстите и негу усана. Након читавог дана током кога су ваше усне изложене свим спољашњим стресорима, у оквиру вечерње рутине нанесите на усне благи пилинг који ће помоћи да се са површине уклоне све изумрле ћелије, након чега усне нахраните богатим хидратантним балзамом који ћете оставити преко ноћи. На тај начин ће ујутру ваше усне бити меке и препорођене.

image