Магазин

Загађење негативно утиче на репродуктивно здравље мушкараца

Загађеност ваздуха има веома негативне последице по здравље свих нас, али су последња научна истраживања открила да су мушкарци веће "жртве" честица које свакодневно удишемо. Код јачег пола се последице живота у загађеним срединама одражавају и на репродуктивно здравље.
Загађење негативно утиче на репродуктивно здравље мушкараца© Canva / JacobH

На глобалном нивоу од последица загађеног ваздуха сваке године живот изгуби преко седам милиона становника, а 99 процената светске популације се бори са неким од симптома загађења. Највећу претњу по здравље представљају РM (particulate matter) 2.5 честице, које су чак 30 пута мање од дебљине људске длаке, и које несметано могу да продру у плућа и крвоток људи.

Осим најчешћих последица загађења, које једнако погађају и мушкарце и жене и са којима се сусрећу готово сви становници великих градова, сада су научници установили још један проблем, а то је да је репродуктивно здравље јачег пола подложније негативним променама.

Како РM 2.5 честице утичу на мушко репродуктивно здравље

Негативан утицај РM 2.5 честица на репродуктивно здравље мушкараца открио је тим америчких истраживача након што су код тек рођених беба измерили аногенитално растојање, односно размак између ануса и гениталија. Ово растојање је маркер репродуктивног здравља и уско је повезано са нивоом хормона, квалитетом семене течности и фертилитетом код мушкараца, односно способношћу стварања здравог потомства у зрелом добу, пренео је Гардијан.

"Смањење аногениталног растојања говори о нижој активности тестостерона у мајчиној утроби, што се одражава на репродуктивно здравље мушке деце", истакла је Емили Барет, водећи аутор истраживања.

Научни тим се овом темом бавио пуних 13 година, а у бројним истраживањима је учествовало око 700 новопечених мајки и њихових тек рођених мушких беба из четири америчка града - Минеаполиса, Рочестера, Сан Франциска и Сијетла. Анализирањем података, научници су дошли до једне законитости: излагање РМ 2.5 честицама је уско повезано са развојем бебе крајем првог триместра. За мушке бебе је овај период један од најважнијих, будући да се управо тада код њих дешава прво лучење тестостерона.

"Тестостерон је јако важан у развоју мушког репродуктивног система. Све што нарушава његово лучење касније доводи до озбиљних последица", објаснила је Барет у интервјуу за Гардијан.

Шта су РM 2.5 честице и откуд оне у ваздуху

Према мишљењу научника, разлог за смањење аногениланог растојања лежи у загађењу ваздуха, односно високом нивоу РM 2.5 честица. Шта су те честице и како то да су толико мале, а толико опасне? Тврде честице РM 2.5 су један од најраспрострањенијих и најбоље истражених загађивача ваздуха, а непрестано излагање овим честицама може имати веома озбиљне последице по здравље људи. Развој малигних обољења, хронични респираторни проблеми као и болести кардио-васкуларног система су само неке од последица излагања загађеном градском ваздуху.

РM 2.5 честице у ваздух доспевају на више начина: из издувних гасова аутмобила, шумских пожара који су услед глобалног загревања све чешћи, а у атмосферу их избацују и бројне фабрике и производни погони. Осим тих честица, на здравље људи негативно утиче у оксид азота, кој повећава степен ризика за развој срчаних и плућних обољења.

image