Магазин

Мислио да је комадић стакла: Током шетње у парку пронашао огроман дијамант

Када је током шетње са девојком прошле недеље, у парку мушкарац подигао за земље комадић стакла, није ни сањао да је пронашао право богаство. Сачувао га је, а касније се испоставило да је то био дијамант од 4.87 карата, највећи дијамант откривен у последње три године на овом подручју.
Мислио да је комадић стакла: Током шетње у парку пронашао огроман дијамант© Приватна архива

Посетилац парка "Крејтер оф дајмондс" Џери Еванс је након само десет минута шетње угледао светлуцави комадић "стакла" на врху преоране земље. Одлучио је да га сачува, иако није знао шта је тачно у питању. "Било је толико прозирно, стварно нисам знао," рекао је за официјални сајт парка.

Додао је да је са девојком узимао све што је нашао на земљи, надајући се да ће пронаћи дијамант. Након што се вратио кући, помислио је да је прозиран предмет можда ипак нешто више од стакла, па га је однео на анализу у Гемолошки институт Америке, у коме се проучавају драго камење и накит.

Након неколико недеља, обавестили су га да је пронашао скоро поптуно безбојан дијамант од 4.87 карата. "Често добијам мејлове од људи који желе да идентификујем нешто што су пронашли, али ово је први пут да ме је неко контактирао након што им је Гемолошки институт одрадио анализу," рекао је Вејмон Кокс, један од надзорника парка.

Дијамант који је Еванс пронашао је највећи забележени комад од 2020. године, када је посетилац Кевин Кинард пронашао браон дијамант од 9.07 карата.

"Крејтер оф дајмондс" је познат као место на коме се могу пронаћи дијаманти, који су толико распрострањени да сваки посетилац може да пронађе око 2 дијаманта дневно. Ове године је идентификовано преко 798 дијаманта од укупно више од 125 карата, а од почетка двадесетог века откривено је преко 75.000 дијаманата на овој локацији.

image