Магазин

Брачни саветник за РТ Балкан: Како да заштитимо љубавни живот од празничног стреса

Ако вам се чини као да празници из вас и вашег партнера наглашава искључиво ваше најгоре особине и проблеме које имате, уместо да уживате у идиличном, романтичном периоду, нисте једини. Нова година и Божић могу бити радостан део године, али такође доносе много стреса који утиче не само на нас, већ и на нашу везу. Како можемо не само да "спасимо", већ и да ојачамо однос у овом периоду?
Брачни саветник за РТ Балкан: Како да заштитимо љубавни живот од празничног стреса© Freepik/teksomolika

Често уживамо у свему што празници доносе, али у исто време, ове обавезе могу да буду велики емоционални терет: преморени смо, тешко нам је да испунимо све што се очекује од нас, а онда долази и до проблема у нашем љубавном животу. Осећамо да нам партнер не показује довољно пажње (иако нам је сада највише потребна његова подршка), долази до тензије, па на крају, празници више нису повод за славље, већ за конфликт.

Бројни парови се сваке године налазе у овом зачараном кругу, али Небојша Савић, брачни саветник и председник Удружења "Брак и породица", објашњава да празнични периоди не морају да буду извор стреса и проблема у љубави, већ права прилика за ојачавање везе.

Празнична еуфорија као прилика за љубав

"С обзиром да празнике везујемо за породичне вредности и позитивна осећања, парови и породице могу да користе празнике да учврсте односе. Нова година је време за дружење и добар провод, Божић је време да се породица окупља... Дакле, сам начин на који прослављамо празнике може да ојача нашу везу или брак," објашњава наш саговорник и додаје да доза свечаности коју празници доносе могу да буду повод за показивање посебне пажње.

"На пример, можемо партнера да изненадимо неким излетом, квалитетно проведеним временом, јер су празници обично нерадни дани и тада можемо да улажемо у своју везу, да се несметано посветимо једно другоме..." Другим речима, важно је да не запоставимо емоционални живот, већ да активно тежимо ка хармонији и показивању љубави.

"С обзиром да смо у вези или браку, требало би да добро познајемо једно другог, да знамо шта наш партнер воли. Ако заиста желимо да усрећимо једно другога, то онда није компликовано - то увек може бити и мали поклон, нешто што ће бити показатељ да нам је стало једно до другог, да желимо да наш партнер буде срећан, да зна да смо ту за њих."

Превремена комуникација

Када се осећамо преплављено (иако је радосна атмосфера свуда око нас), имамо утисак да губимо контролу над својим емоцијама или чак животом. Тада верујемо да ће партнер то да примети, да ће одмах да нам притрчи у помоћ. Међутим, када се то не деси, долази до фрустрације, свађе... Ипак, да ли је "фер" да очекујемо да ће партнер да нам "чита мисли"?

Наш саговорник сматра да планирање заједничког времена може да се обави пред празнике, како не би дошло до разочарења или неспоразума.

"Ми увек имамо нека очекивања, чак и када тек ступимо у везу или брак. Што се тиче самих празника, мислим да ту можемо да поделимо људе на неколико група или примера. На пример, парови без деце могу више да очекују једно од другог, док они који имају децу би морали да се оранизују као породица или да издвоје времена за себе."

Проблеми који се потискују

За неке парове, изазови који су већ неко време присутни у вези могу лако да "испливају" на површину када дођу празници. Међутим, да ли се ово може ублажити или поптуно спречити зависи искључиво од самог квалитета односа и ситуације.

"Конфликти су нормални у сваком односу, али ако имамо превише неразјашњених проблема, то на неки начин мења атмосферу у нашим домовима и због тога се осећамо незадовољно и несрећно. Сад, када дођу празници, већина људи то успе да "склони у страну", не зато што су ти проблеми решени, већ због славља. Дакле, иако нас ти проблеми можда притискају и кваре расположење, у већини случајева можемо да се исконтролишемо због других чланова породице."

Додаје да окидач у овим случајевима често може да буде безазлена ствар (можда чак и само једна реченица), али онда креће бујица неконтролисаних емоција, плакање, викање, стрес... "Тада се поквари празник, догађај, не само тој особи већ и свим људима. Генерално нема много таквих случајева, осим ако је проблем веома велики."

Ако смо незадовољни нашим љубавним животом и празници то само отежавају, можемо ли да се поверимо трећем лицу о проблемима које имамо у вези? Иако је разумљиво да се свакоме дешавају изливи емоција и желе подршку пријатеља/другог члана породице, ово можда није најмудрији избор.

"Некада се деси да људи једноставно не могу више  да нешто потискују, па онда, у друштву уже или шире породице осећају да је то сигурно окружење у ком могу да разговарају о ономе што их мучи. У тим тренуцима, било која особа која је љубазна према нама може да буде потенцијални саговорник. То се заправо не препоручује, јер изазива додатни бес нашег партера, тада се укључују и други чланови породице у конфликт који можда треба да остане између нас. Тада је боље да потражимо професионалну помоћ."

Време, место, начин

"Да би се решио конфликт, мудро је да бирамо време и начин. Понекад је боље да прећутимо неке ствари - не да их никада не превазиђемо, већ да будемо свесни да није паметно да решавамо тешке ствари у присуству других људи. Није паметно да се бавимо таквим стварима када смо на ивици да "експлодирамо", да заплачемо, ако осећамо бес... Није увек најважније да "будемо у праву", јер можемо да нанесемо више штете односу. Ту је потребна и доза животне мудрости, али све зависи од самог проблема, да ли је нешто велико, што нам дуго квари расположење..."

Темељ односа је најважнији

Небојша сматра да је важно да себе подсетимо да смо ми и наш партнер тим, а не противници. "Ако је однос квалитетан, здрав, ако партнери верују једно другоме, онда ће сваки непријатан разговор бити много лакши. С друге стране, ако имамо предубеђење, то јест став да мој партнер није мој непријатељ, да није злонамеран, ако се сетимо да је нормално да људи у блиском односу ненамерно повређују једни друге, онда тај однос има будућност која се гради на добрим темељима, као што су љубав, поштовање, опраштање и пружање нове шансе."

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner