Магазин

Суво воће: Да ли је ова посластица заиста здрава

Неизоставан део трпезе за Бадњи дан је и чинија сушеног воћа, које се углавном служи уз орахе и бадеме када се породица окупи и уз вино чека најрадоснији дан у години. С обзиром да је у питању воће, да ли се подразумева да је овај дезерт здрав? Иако је сигурно корисно, постоје неке ствари на које би требало да обратимо пажњу пре него што се препустимо уживању у њему.
Суво воће: Да ли је ова посластица заиста здрава© Freepik/azerbaijan_stockers

Дехидрирано, односно сушено воће, може да буде одлична посластица након божићног ручка или додатак главном јелу. Укусно је, а и веома здраво, јер се процесом сушења из плодова одстрањује вода, док се задржавају све хранљиве материје, чија је концентрација много већа. Због тога сушено воће има интензивнији укус и мању величину, а увек се препоручује као добра опција за оне који покушавају да прате здравији режим исхране.

Добробити

Другим речима, добијамо више хранљивих састојака у мањем облику. Ако желимо да повећамо унос угљених хидрата, добијемо на тежини или ако покушавамо малишанима да дајемо здравије посластице, сушено воће може бити добра ужина.

Такође, за разлику од свежег, сушено воће има дужи рок трајања, богат је извор антиоксиданата, помаже у варењу, а будући да садржи велику количину влакана, не подиже нагло шећер у крви. Појединачни ефекти зависе од врсте воћа које се конзумира, али је ова посластица свакако корисна за здравље организма.

Опрез и умереност

Иако је сигурно добро да једемо воће у било којем облику, постоји неколико ствари на које би требало да обратимо пажњу:

Састав - суво воће није исто што и кандирано

Важно је да знамо разлику између дехидрираног и кандираног воћа: дехидрирано углавном нема адитиве, али кандирано често има додатак шећера. С обзиром да је воће природно слатког укуса, може бити тешко да разазнамо да ли има адитива.

Дакле, уколико не желимо да повећамо телесну тежину, морамо да водимо рачуна о количини коју конзумирамо, јер је воће у овом облику веома калорично, а препоручљиво је и да добро прочитамо састав. Уколико се на списку налазе сахароза, фруктоза, глукозни сируп, декстроза или шећер од трске, то значи да производ садржи додатне шећере.

Порција

Лако можемо да се "занесемо" и поједемо целу чинију сушеног воћа, али да ли је то потпуно безбедно? Примера ради: Да ли бисмо појели 10 свежих кајсија или 15 шљива? Вероватно не, али бисмо могли да поједемо исту количину овог воћа ако је сушено, а да то и не приметимо. Чак и када су здраве, претеривање у конзумирању било којих намирница може да буде штетно и све позитивне стране губе делотворност.

Најздравији начин конзумирања

Да бисмо били поптуно сигурни да је наше сушено воће здраво, најбоље је да га припремимо сами и исушимо у рерни. У случају се определимо за воће из паковања, препоручује се да добро прочитамо декларацију, а ако га купујемо у здравој храни, можемо да нагласимо да желимо дехидрирано воће, без адитива. 

Најсигурнији начин да добијемо максимално позитивне ефекте хранљивих материја је да ограничимо величину порције. На пример, уместо да одједном поједемо 10 сушених кајсија или смокви, можемо да их исечемо на мање комаде и помешамо са орашастим плодовима. 

image