Магазин

Окривен древни град у Амазонији који мења досадашња сазнања о старим цивилизацијама

У Амазонији је пронађан огроман древни град у области Упано, на истоку Еквадора, који је хиљадама година био скривен бујном вегетацијом. Стручњаци верују да ово откриће мења оно што се до сада знало о историји људи који живе у Амазонији.
Окривен древни град у Амазонији који мења досадашња сазнања о старим цивилизацијама© Pexels/Kelly

Куће и тргови на овом подручју били су повезани великом мрежом путева и канала. Област се налази у сенци вулкана, због ког је околно тло веома плодно, али је можда управо то и довело до нестанка заједнице која је ту живела.

На основу сазнања о градовима у планинским пределима Јужне Америке, попут Мачу Пикчуа у Перуу, веровало се да су људи живели само као номади или у малим насељима у Амазонији.

"Ово је старије налазиште од било ког другог археолошког налазишта које знамо у Амазонији. Имамо евроцентричан поглед на цивилизацију, али ово показује да морамо да променимо нашу идеју о томе шта је култура и цивилизација", изјавио је професор Стефан Ростин из Центра за научна истраживања у Француској, који је предводио истраживање.

Град је изграђен пре око 2.500 година и у њему је, како научници процењују, живело 10.000 или чак и 100.000. људи.

"Већина људи замишља мале групе, вероватно голе, како живе у колибама и крче земљу - ово показује да су древни људи живели у компликованим урбаним друштвима", рекао је Антоан Дорисон коаутор истраживања. Стручњаци додају да ово откриће мења начин на који видимо амазонске културе, преноси Би-Би-Си.

image
VV inauguration
banner