Магазин

Источна обала америчког континента тоне брже него што се прогнозирало

Сателитски снимци показују да велики градови на источној обали континента тону далеко брже него што се прогнозирало. Атлантски океан годишње "гута" између 2 и 5 милиметара тла, а геолози су забринути да би велики градови у САД, попут Њујорка, Балтимора, Вирџинија бича и Норфолка, ускоро могли у потпуности да нестану.
Источна обала америчког континента тоне брже него што се прогнозирало© DALL-E by ChatGPT

Делови источне обале америчког континента, на којој се налазе градови Њујорк, Балтимор, Вирџинија бич и Норфолк последњих дана су у фокусу геолога и других научника. Повод за њихову бригу лежи у проблему слегања земљишта на које је научна заједница указала још раније, а који су интензивне олује, изазване климатским променама, додатно убрзале.

"Непрекидно слегање тла на источној обали САД требало би да изазове забринутост", истакао је главни аутор Ленард Оксенхен у саопштењу за јавност.

Истраживачки тим Геолошког завода САД користио је сателитске снимке и радарске податке како би креирао дигиталне мапе терена. Управо те мапе са максималном прецизношћу показују у којим регијама и градовима слегање тла представља највећи ризик за виталну инфраструктуру.

На удару су заједница и витални инфраструктурни објекти 

Нарочито су осетљиви инфраструктурни објекти, попут путева и железничких траса, аеродромских писти, темеља грађевинских објеката и цевовода, упозоравају научници у новој студији која је објављена у магазину Proceedings of the National Academies of Sciences. "Ефекти слегања у будућности су потенцијална оштећења инфраструктуре и повећани ризици од поплава", објаснио је Оксенхен.

На основу добијених података, научници су установили да велики део источне обале тоне најмање 2 милиметра годишње, док поједине регије дуж атлантске обале иду под воду и више од 5 милиметара годишње. Овакве промене утичу на више од 2 милиона људи и око 800 хиљада имања, истичу аутори истраживања.

Стопа глобалног пораста нивоа мора је око 4 милиметра годишње

Рекордно високе температуре на Земљи само су једна од последица глобалног загревања, а екстремне временске (не)прилике су, по мишљењу еколога, сценарио који можемо да очекујемо већ у најближој будућности. Пожаре, поплаве и друге еколошке катастрофе биће готово немогуће избећи. "Већина људи још увек не зна у каквој се опасности налази", написао је климатски стручњак Питер Калмус на платформи Икс.

Додатан разлог за бригу представља и константан пораст нивоа светског мора, чија стопа, по проценама научника, тренутно износи око 4 милиметра годишње. Нимало оптимистичне прогнозе тичу се скоро половине светске популације, будући да отприлике толики број људи живи у градовима надомак мора. "Ниво океана се подиже забрињавајућом динамиком. У последњих 100 година уочен је раст од рекордних 17 центиметара", упозорио је генерални секретар УН Антониo Гутереш.

image