Магазин

Научници упозоравају да би Лондон и други приморски градови могли потонути до 2030.

Нимало оптимистичне прогнозе научника предвиђају да би се до 2030. године велики број приморских градова могао наћи под водом. Један од најугроженијих је Лондон, али ни други градови удаљени мање од 100 километара од обласке линије нису безбедни.
Научници упозоравају да би Лондон и други приморски градови могли потонути до 2030.© Canva / jcrosemann

Рекордно високе температуре на Земљи само су једна од последица глобалног загревања, а екстремне временске (не)прилике су по мишљењу еколога сценарио који можемо да очекујемо већ у најближој будућности. Сигурно се свако од нас сећа јула месеца ове године, када су високе температуре изазвале низ шумских пожара широм света. Међутим, пожари нису једино што прети Земљи: већ почетком наредне декаде велики део приморских градова може бити потпуно потопљен!

Лондон под водом већ 2030. године

Како би привукла пажњу на незаустављив пораст нивоа светског мора, а уочи великог међународног догађаја посвећеног климатским променама, агенција Кристијан Еид је објавила анализу угрожених градова у приморској области. Према њиховим подацима, очекује се да ће ниво мора порасти за преко 40 центиметара у наредних неколико година, уколико граница глобалног загревања пређе бројку од 1,5 степени Целзијуса, пренео је Индепендент.

"Већина људи још увек не зна у каквој се опасности налази", написао је климатски стручњак Питер Калмус на платформи Икс.

Престоница Велике Британије сада се налази међу "најрањивијим" градовима на свету, кога очекује не тако светла будућност. Према прогнозама научника, већ 2030. године Лондон могу погодити учестале и дуготрајне поплаве које ће на крају крајева читав град обрисати са лица земље.

Проблем са којим се може сусрести Лондон није последица последњих дешавања када је глобално загревање у питању. Овако драматична ситуација "вуче корене" још из последњег леденог доба када су се глечери који су оптерећивали Шкотску померали ка југу, где су се постепено топили и проузроковали поплаве.

У међувремену, бројни научници упозоравају и да се Антарктик из "земаљског фрижидера" полако али сугурно претвара у "радијатор", као и да ће током 2023. и 2024. године бити оборени сви топлотни рекорди од када се мери температура на Земљи.

"Ово је сурова реалност климатских промена и најава будућности", рекао је генерални секретар СМО Петери Талас.

И други градови у радијусу од 100 километара од обале су у ризику

Лоше прогнозе се не тичу искључиво британске престонице, већ и других градова који су од обалске линије удаљени мање од 100 километара. Хјустон у Тексасу је такође подложан поплавама услед глобалног загревања и подизања ниова светског мора, као и Бангкок, Манила, Џакарта, Лагос и многи други. Поједини сматрају да ће поплаве потопити чак и Њујорк, Шангај и Токио. Оваква прогнозе тичу се скоро половине светске популације, будући да отприлике толики број људи живи у градовима надомак мора.

"Ниво океана се подиже веома забрињавајућом динамикон, а за последњих 100 година уочен је раст од рекордних 17 центиметара. Већ у ближој будућности градови на малој надморској висини, па чак и читаве државе могу да нестану са лица земље", упозорио је генерални секретар УН Антониo Гутереш.

Једна од "жртава" глобалног загревања и подизања нивоа светског мора може бити и руски град Санкт Петербург, који важи за ризницу културе, уметности и историје. Срећом, локални експерти трвде да бедеми града и постојеће бране овакав "притисак будућности" могу да издрже, барем још неко време.

image