Магазин

Збогом минимализму: Након "тихог луксуза" естетика "жена мафијаша" је нови модни тренд

Прошлу годину је обележио тренд попут "тихог луксуза", који велича једноставност и минимализам, сада, на почетку 2024. године се на друштвеним мрежама популаризује потпуно другачија, супротна естетика. У питању је "mob wife" тренд, то јест упечатљив стил облачења карактеристичан за жене мафијаша, посебно оне из популарне културе. Како је дошло до овог модног обрта и шта нам то може говорити о утицају светских дешавања на естетске трендове?
Збогом минимализму: Након "тихог луксуза" естетика "жена мафијаша" је нови модни тренд© Pexels/KEREM KSLR

До пре само неколико недеља, сведени одевни комади, неутралне боје, квалитетни материјали и елеганција су били најпопуларнији тренд. Због великог успеха серије "Наследници" и одевања глумице Гвинет Палтроу на суђењу, људи широм света су одлучили да испробају естетику "тихог луксуза", у коме су најважнији били квалитет одеће и комбиновање класичних комада који се могу носити деценијама.

Сада се чини као да је модни свет отишао у поптуно супротан смер - више није важно да стил одевања буде дискретан и уздржан, већ упадљив и драматичан. Управо ова естетика, названа #mobwife, почела је да доминира друштвеним мрежама од почетка јануара, а на ТикТоку овај хештег има око 30 милиона прегледа.

Довољно је само да погледамо одећу, шминку и фризуру неких од најпознатијих жена мафијаша у серијама и филмовима. Неке од њих су Кармела Сопрано ( Иди Фалко у серији "Сопранови"), Елвира Хенкок (Мишел Фајфер у филму "Лице са ожиљком"), Џинџер Макена Ротстин (Шерон Стоун у филму "Казино")... Стилови наведених жена, па самим тие и овог тренда, укључује неколико главних елемената:

  • Анимал принт (леопард, зебра, тигар)
  • Наглашена шминка (црвени кармин, ајлајнер)
  • Дугачки, четвртасти нокти
  • Упадљив накит 
  • Коса пуна волумена
  • Крзнене бунде и кожни материјали
  • Наочаре за сунце

У поређењу са претходним, "тихим луксузом", тренд "естетика жене мафијаша" се може назвати "гласним" луксузом, који говори: Погледајте ме!

"Жена мафијаша" се не устручава од показивања њених драгоцености и ужива у пажњи коју добија. Ипак, најважнији аксесоар није дијамантска огрлица или високе потпетице, већ њен став. Она је самоуверена, очекује поштовање, никада неће прихватити мање него што мисли да заслужује.

За себе жели најбоље, неће да се прилагођава околини или партнеру, ако то не жели. Управо је из овог разлога тренд почео масовно да се шири на друштвеним мрежама, јер многе девојке верују да овим стилом облачења и саме могу да постану самоуверене и неустрашиве. 

Осим личне трансформације, постоји још један фактор који је утицао на брз развој овог тренда, а то су дешавања у свету. Већ деценијама постоји теорија да, када људи пролазе кроз економску или другу врсту кризе, често пожеле да ублаже страхове и неизвесност куповином "малих луксуза". То може бити само један скупоцени кармин или торба, али представља привремен бег од реалности, бег у свет у коме можемо да уживамо у материјалном, без кривице или размишљања о финансијским последицама. 

Долазак тренда "жене мафијаша" може да буде знак ове жеље за луксузом: Након пандемије, велнес и минимализам су постали приоритет, многи су одлучили да се посвете сопственом здрављу и благостању, па су и естетски трендови били једноставнији. Сада, након овог мирног периода, се родила жеља за великом променом, експериментисањем са упадљивом шминком и одећом, развијањем самопоуздања и изражавањем женствености кроз стил. 

Наравно, познато је да судбине и животне приче жена мафијаша, без обзира да ли су фиктивни ликови или не, углавном немају срећан крај. Међутим, занимљиво је да су ове компликоване личности, које знамо из култних серија, филмова или документараца, ипак постале савремене модне иконе и подстицај за девојке широм света да истражују сопствени карактер кроз упадљиво одевање.

image
VV inauguration
banner