Магазин

Хипотермија: Како је препознати и на који начин помоћи организму да се загреје

Стање хипотермије у зимским месецима може бити опасно, нарочито уколико се не уочи на време. Зато се, већ приликом појаве првих симптома, треба обратити лекару, а уколико га у близини нема, ово су начини да помогнете организму да се угреје.
Хипотермија: Како је препознати и на који начин помоћи организму да се загреје© Canva / Paolo Cordoni

Иако су ниске температуре очекиване за ово доба године, многи становиници наше земље су ових дана прилично изненађени леденим таласом који је наишао. Понајвише јер су дани за нама били релативно топли и без снежних падавина.

Већина оних који су уживали у шетњама на отвореном сада бирају да седе ушушкани и уз шољу топлог чаја, али има и људи којима овај хладан јануарски ваздух итекако прија. Међутим, дужи боравак на ниским температурама може бити опасан и изазвати хипотермију.

Хипотермија није увек уочљива

Хипотермија је посебно опасна јер се њени први симптоми лако могу занемарити и превидети. Међутим, ваше тело ће вам већ у првим тренуцима смрзавања дати сигнале на које би требало да обратите пажњу.

Зато, уколико приметите да се тресете, осећате исцрпљеност, конфузију, краткотрајни губитак памћења или отежано говорите - знајте да нешто није у реду! Све ово могу бити први симптоми који указују на хипотермију.

Снижавање телесне температуре испод просечних вредности (које варирају између 36,6 и 37 степени Целзијуса) је такође међу симптомима који указују на хипотермију и који се не смеју занемарити. Већ на 35. подељку стање постаје озбиљније и захтева надзор лекара.

Шта треба да урадите уколико сумњате на хипотермију

Особе које сумњају да имају хипотермију би требало хитно да потраже медицинску помоћ. Међутим, уколико у вашем окружењу нема лекара или медицинске установе, најбоље што можете учинити је да потражите место на коме ћете се угрејати.

Покушајте да пре свега угрејете кор, односно централни део тела, будући да се управо ту налази већина виталних органа. Дакле, фокус би требало ставити на груди, врат, стомак и леђа. Али, не заборавите да угрејете и главу.

Уколико су ствари на вама мокре, обавезно их скините и обуците нешто суво, или се макар огрните прекривачем или пешкирима како би тело барем мало брже повратило температуру. Осим тога, трудите се да континуирано уносите што више топлих напитака.

image