Магазин

Како сачувати шапе љубимца када је напољу снег

Шетња по хладном времену, када су напољу поледица или снег, може изазвати велику нелагоду, како љубимцима, тако и њиховим власницима. На који начин заштитити шапе паса у зимској сезони?
Како сачувати шапе љубимца када је напољу снег© Canva / Annaartday

Сигурно сте приметили како после боравка напољу и шетње по граду ваша обућа поприми беличасту боју због соли која се посипа по тротоарима и путевима како би они били мање клизави. Иста та со, баш као што оштећује обућу, оштећује и шапе ваших четвороножних пријатеља.

Како можете заштитити шапе ваших љубимаца и помоћи им да зиму прегурају без последица?

Шта све може повредити шапе паса током зиме

Један од највећих непријатеља паса у зимском периоду јесте со којом се посипају путеви. У њен састав најчечшће улазе и хемикалије које убрзавају отапање снега и леда, која нагриза "јастучиће" шапа, и тиме изазива иритације и екстремни бол.

Осим соли, други највећи непријатељ јесте лед, на чије се оштре ивице пси могу посећи. Такође, испод снега и леда се могу налазити парчићи стакла или неки други опасни предмети, које ви или ваш пас можете једноставно да не приметите.

Како одржавати шапе паса у зимском периоду

Најважније у зимском периоду јесте темељно прање шапа након шетње, будући да се на тај начин најбоље уклања со којом су посути путеви. Шапе љубимца обавезно перите топлом водом, а посебну пажњу посветите простору између "јастучића".

Током прања је важно и да проверите да пас није случајно посекао шапе, а уколико јесте, да лезију дезинфикујете и намажете посебном кремом за љубимце како би рана што пре зарасла. Избегавајте креме које се користе за људе, премда оне могу садржати парфеме и друге хемикалије које љубимци погу полизати.

Да ли је шетња у "ципелицама"добра идеја

Сигурно сте на Инстаграму или ТикТоку налетели на снимке паса у посебно дизајнираним за њих "ципелицама". Иако на први поглед може изгледати смешно и сулудо, оне уопште нису толико лоше и псу могу доста помоћи зими.

У таквим "ципелицама" пас не само да неће доћи у директан контакт са сољу, оштрим ивицама леда и другим предметима који се испод њега могу сакривати, већ ће се и мање клизати. На тај начин можете спречити и повреде зглобова, које су зими веома честе.

image