Магазин

Градоначелник Њујорка је прогласио друштвене мреже опасношћу по јавно здравље

"Компаније као што су ТикТок, Јутјуб и Фејсбук подстичу кризу менталног здравља, дизајнирајући своје платформе тако да имају заразне и опасне функције", рекао је градоначелник Њујорка Ерик Адамс током свог обраћања јавности. Према њему, друштвенији медији су "опасност по јавно здравље" и "отров за животну средину", због чега да млади људи морају бити заштићени од "штете" коју наносе.
Градоначелник Њујорка је прогласио друштвене мреже опасношћу по јавно здравље© Freepik/rawpixel.com

Комесар за здравство и менталну хигијену града Њујорка званично је обележио друштвене медије као опасност по јавно здравље у Њујорку, "баш као што је раније урађено са дуваном и ватреним оружјем". Њујорк је постао први велики амерички град који је преузео овај корак, додао је градоначелник у свом говору. 

Градски саветник каже да је ментално здравље младих Њујорчана "све горе и горе више од једне деценије".

"Ми третирамо друштвене мреже као опасност по јавно здравље и морамо да осигурамо да технолошке компаније преузму одговорност за своје производе", додао је Адамс и истакао је да не може да стоји по страни и "дозволи компанијама да уновче приватност деце и угрозе њихово ментално здравље".

Према подацима из 2021. године, градска статистика каже да радним данима 77 одсто средњошколаца у Њујорку проводи три или више сати дневно пред екранима, не укључујући време које им за то треба због домаћих задатака.

У мају 2023. године, хирург Вивек Марти из градског Савета издао је саветодавно упозорење да би прекомерна употреба друштвених мрежа могла имати "дубоки ризик" за ментално здравље младих, преноси "Вашингтон пост". Савет је препознао да друштвени мреже имају и позитивне и негативне ефекте на младе људе, а иако многи адолесценти тврде да им помажу да се осећају прихваћено од стране других. Такође, додато је да нема довољно "истраживања и јасних података" да би се утврдило да ли су друштвене мреже "безбедне" за младе.

"Иако нека деца имају користи од друштвених мрежа, нема довољно доказа да се закључи да су довољно безбедне. Уместо тога, постоји више доказа да су многа деца оштећена употребом истих", рекао је Марти прошле године за Еј-Би-Си Њуз.

"Наша деца су постала анонимни учесници у вишедеценијском експерименту. И док има још тога што морамо да научимо о пуном утицају коришћења друштвених мрежа на њихово здравље и добробит, сада знамо довољно да предузмемо мере и заштитимо нашу децу", истакао је Марти.

"Сложено питање" менталног здравља и друштвених мрежа

Паралело са Мартијевом изјавом, представник компаније "Мета", навео је ментално здравље као "сложено питање", на које могу да утичу и други фактори, као што су ограничен приступ здравственој заштити, пандемија коронавируса и академски притисак.

Представници Јутјуба су у тад изавили за Еј-Би-Си Њуз да су применили низ заштитних мера за младе кориснике, као што је додавање "функција дигиталног благостања", уклањање садржаја који "угрожава емоционално благостање малолетника, промовише самоубиство и самоповређивање".

Портпарол ТикТока је додао да су његове компаније увеле корисничка помагала и функције за побољшање менталног здравља младих, као што су подсетници за спавање и старосна ограничења.

image