Магазин

Мета уводи строжа ограничења за слање приватних порука тинејџерима на Инстаграму и Фејсбуку

Компанија Мета уводи строжа ограничења што се тиче слања порука тинејџерима на Инстаграму и Фејсбуку, као и да дозвољава да родитељски надзор на мрежама буде "оштрији".
Мета уводи строжа ограничења за слање приватних порука тинејџерима на Инстаграму и Фејсбуку© @ rawpixel.com/freepik

Мета је данас објавила да уводи нова ограничења по питању слања приватних порука тинејџерима на Фејсбуку и Инстаграму. Другим речима, спречава се могућност да други корисници поменутих друштвених мрежа шаљу поруке адолесцентима.

До сада је Инстаграм ограничавао одрасле, односно старије од 18 година, да шаљу поруке тинејџерима који их не прате. Нова ограничења ће се се примењивати на све кориснике млађе од 16 година, а у неким географским подручијима испод 18 година. Из компаније је наглашено да ће корисницима бити послато обавештење.

Што се тиче Месинџера, корисници ће добијати поруке само од особа које су на листи Фејсбук пријатеља или особа које су у контактима. 

Мета одлази корак даље и допушта да родитељска контрола буде још јача, тако што им омогућава да дозволе или одбију промене у подразумеваним поставкама приватности које су направили тинејџери. Раније, када су адолесценти променили ова подешавања, родитељи су добијали обавештење, али нису могли ништа да предузму поводом тога.

Компанија је дала сликовит пример - ако тинејџер покуша да свој налог "пребаци" из приватног у јавни, промени контролу осетљивог садржаја из "мање" у "стандардно" или покуша да промени ко може да му шаље поруке, родитељи могу да их блокирају. Подсетимо, Мета је први пут увела опције за родитељски надзор за Инстаграм 2022. године, пише Тех Кранч.

Најављено је да се планира и покретање функција која ће спречити тинејџере да виде нежељене и неприкладне слике у својим порукама. Компанија је додала да ће ово функционисати и у шифрованим четовима.

Флорида на путу да забрани друштвене мреже млађима од 17 година

Одређене државе, као што је Флорида, већ су на државном новоу преузеле одређене мере - одобрен је закон којим се забрањује деци млађој од 17 година приступ друштвеним мрежама како би се смањили било какви онлајн ризици.

Закон у Флориди је усвојен са 106 гласова за и 13 против, а мера подразумевају да се уклоне налози свих млађих од 17 година и тражиће се верификација за особе од трећих лица да надгледају младе, пише Ројтерс, а преноси Танјуг.

"Морамо да решимо негативне ефекте друштвених мрежа и омогућимо добар развој наше деце. Флорида има обавезујући интерес да заштити децу, њихово ментално здравље и детињство", рекао је председник Дома америчке савезне државе Флориде Пол Ренер.

image
VV inauguration
banner