Магазин

Која је оптимална температура ваздуха у стану у зимском периоду

Имуни систем је у зимском периоду далеко осетљивији него у летњем, а додатно га може нарушити и температура у нашим домовима. На колико степени би требало да подесимо термометре у нашим становима или кућама како бисмо били сигурни да ћемо сачувати здравље (као и кућни буџет)?
Која је оптимална температура ваздуха у стану у зимском периоду© Canva / RossHelen

Свако од нас има другачије преференце када је температура просторија у питању - неко више воли да у кући или стану буде прохладно, па држи и зими све прозоре отворене на кип, док други већ са првим јесењим хладноћама укључују грејалице или климу како би додатно загрејали простор у коме бораве.

Ипак, експерти су установили да ни једно ни друго није идеално решење, а да температура у кући или стану треба да варира између 19. и 21. подељка Целзијусове скале. Оваква температура не само да ће спречити осцилације у имунитету, већ и сачувати који динар.

Зашто није добро да нам у стану буде превруће

На температурама вишим од 22 степена ваздух има тенденцију да се суши. Таква клима не одговара никоме: ни кућним љубимцима, ни биљном свету, а ни људима. Сув и топао ваздух доводи до исушивања коже и слузокоже, што доводи до мање отпорности на микроорганизме, а самим тим и веће вероватноће да ћемо "закачити" неки вирус.

Многи људи зато зими прибегавају коришћењу овлаживача ваздуха, међутим, ни то није идеално решење. Пре свега по здравље, премда је влажна и топла клима плодно тле за развој буђи и бактерија. Осим тога, ни кућни буџет вам неће рећи хвала, јер је влажан ваздух много теже загрејати.

Не ваља ни када је превише хладно

Исувише ниске температуре (ниже од 19 степени Целзијуса) такође нису препоручљиве, нарочито уколико у стану боравите дужи временски период. Осим што можете постати напетији због константног осећаја да вам је хладно, боравак у недовољно загрејаној просторији троши енергију вашег организма.

Једина просторија за коју важи правило да може бити степен до два хладнија у односу на остатак куће јесте спаваћа соба. Ниже температуре доказано побољшавају квалитет сна, помажу организму да се умири пред спавање и смањују време које вам је потребно да заспите.

image
VV inauguration
banner