Магазин

Молим вас, не љубите је: Како поставити границе гостима који су дошли да виде бебу

Сви са нестрпљењем чекају да беба дође из породилишта у топли дом. Мало биће заувек мења животе родитеља, али и блиских чланова фамилије. Многи су нестрпљиви да је виде, али прве посете препоручљиве су тек после два месеца. Такође, љубљење, грљење и држање малишана није нешто што треба да се ради и за то постоје ваљани разлози. На родитељима је да саопште одређена "правила" понашања у кући где је беба, али како то да урадимо, а да не западнемо у непријатну ситуацију са гостима?
Молим вас, не љубите је: Како поставити границе гостима који су дошли да виде бебу© StockSnap/pixabay

Дуго смо чекали да упознамо свог малишана, а нема сумње да је то била жеља шире породице и пријатеља. Не постоји универзални метод како се приступа новорођенчету, али је важно да родитељи поставе границе и предузму мере предострожности како би беба остала здрава.

За почетак, мама и тата би требало да покушају да ограниче број посетилаца са којима малишан уопште долази у блиски контакт.

Такође, посете су препоручљиве тек после два месеца, јер је неопходно да имуни систем малишана ојача. Новорођенчад су у већем ризику од инфекција, а подложнији су развоју озбиљних стања, као што су сепса или менингитис, пише Хопкинс медицин.

"Не љубите бебу" - није једноставно рећи, али постоји начин

Ситуација која може да буде непријатна јесте уколико нас неко пита да ли сме да држи бебу, а ми морамо да кажемо "не". Треба да имамо на уму да ово није нешто чиме треба да се оптеретимо.

Можемо да објаснимо да нам је тако рекао педијатар и да радимо све што је у интересу бебиног здравља.

Такође, ако је неко почео да љуби или "штипка" малишана за образе, отворено рећи да то није дозвољено и није потребно да даље објашњавамо.

Хигијена пре свега

Већина нас је свесна да посета тек рођеној беби подразумева и појачану хигијену. Ипак, није лоше да госте подсетимо на то, тако што ћемо им на леп начин рећи каква су правила. 

Подсетићемо их да свако ко дође у кућу где је тек рођена беба, треба да скине прстење и добро опере руке. Колико год да су беби образи преслатки, не треба да јој буду близу лица, јер уста такође носе много микроба. 

Важно је родбини и пријатељима нагласити да не долазе у госте ако имају знакове или симптоме болести које би се могле да пренесу на бебу. Дакле, свако ко има температуру, цурење из носа, кашаљ, дијареју или друге симптоме не сме да посећује бебу док потпуно не оздрави.

Сигурно ће сви разумети ове ваљане разлоге, а самим ти и правила која су потребна да се поштују. По врх свега, све ово радимо због бебе и њеног добра. 

Први бебин излазак "међу свет"

Прва бебина "шетња" је могућа врло брзо по рођењу и можемо је изнети већ од 15. дана живота, пише Халобеба. Први дан је боравак од 5 до 10 минута на тераси, а потом се наредних дана дужина боравка повећава за 10 минута. Тако је постепено, можемо извести у оближњи паркић. 

Током лета, препоручљиви су рани јутарњи сати за излазак, док зими треба бити веома обазрив - не изводити је док не напуни месец дана, а онда је износити веома кратко и то око поднева. Малишан се не изводи напоље када је ниска темаратура, пада киша, дува јак ветар или мећава.

Одлазак у госте са бебом се не препоручује у првим месецима живота и не би требало нигде да се иде осим у кратке шетње или код педијатра. 

image