Магазин

Да ли је преступна година баксузна и шта према народним веровањима треба избегавати у 2024. години

Према народним веровањима Грка преступна година никада ништа добро није донела. И заиста, ако заронимо у историјске дубине, можемо видети да је баш преступне године потонуо Титаник, преминуо Јосип Броз Тито, а земљу захватила Велика економска криза. Случајност?
Да ли је преступна година баксузна и шта према народним веровањима треба избегавати у 2024. години© Canva / Pavel Muravev

Још у времена Старих Грка постојало је народно веровање да преступна година, која је читав један дан дужа од обичне, у себи носи неку негативну енергију. Да ли су катаклизме, ратови, економске кризе и други немили догађаји само пука случајност, вероватно никада са сигурношћу нећемо знати, али оно што знамо јесте да неке ствари у преступној 2024. години треба да избегавамо.

Преступне године не треба започињати послове и ступати у брак

Према народним веровањима, сваке преступне године, која је сама по себи "баксузна", не би требало започињати ништа што нам је важно. Ово се нарочито тиче пословних подухвата - покретања бизниса, давања отказа или преласка на нове радне позиције. Могуће су перипетије са бирократским системом и законодавством, а није искључена ни потпуна финансијска пропаст.

Исто правило односи се и на улазак у брачне воде, а сматра се да они који се узму преступне године у браку неће имати среће и љубави. За парове који се ипак одлуче да и поред оваквих прогноза "стану на луди камен"  постоји један савет: Жена треба да запроси мушкарца како би се родне норме изокренуле.

У историји је свака преступна година донела неку невољу

Ако направимо кратку рекапитулацију историје, можемо уочити да је свака преступна година човечанству донела нешто лоше, али - ово није случајно, а није ни од јуче. Чувени крузер Титаник потонуо је 1912. године, некадашњи председник Југославије, Јосип Броз Тито преминуо 1980. године, а рат у Босни и Херцеговини отпочео и завршио се 1992. и 1996. године, које су обе биле преступне.

Земљотрес и цунами разорних размера који су однели преко 175.000 живота задесили су Индонезију 2004. године, по Великој економској кризи памтимо 2008. годину, а и пандемија Корона вируса је почела у марту 2020. године, која је такође била преступна. Шта ли нас чека ове године?

image