Магазин

Четири ствари које никада не би требало да радимо на групном путовању

Када сте одлучили да путујете са пријатељима или породицом, да ли сте некада помислили да је овај одмор, на којем је требало свима да буде забавно, заправо постао исувише стресан? Ово је често неизбежно, посебно зато што многи од нас несвесно праве грешке које могу покварити ово искуство и себи и другима. Срећом, веома је једноставно да себе подсетимо да смо, ипак, на заједничком путовању, на којем су компромиси и неколико једноставних правила понашања неопходна за добар провод.
Четири ствари које никада не би требало да радимо на групном путовању© Freepik/freepik

Путовање са групом људи може бити сјајна прилика за дубоко повезивање и очвршћавање пријатељства, за узбудљиве догађаје који ће постати лепе успомене. Међутим, на оваквим путовањима веома лако може доћи до конфликта, јер долази до сукоба различитих мишљења, навика и преференци.

Иако не можемо да контролишемо туђе понашање, увек можемо да кренемо од себе: Да би групно путовање било забавно, морамо се сетити да у овом случају радимо као тим и да не треба да:

Мислимо да ће сви имати исте потребе, жеље, могућности

Грешке у бонтону се често дешавају када очекивања људи нису довољно јасна, тако да је најбоље успоставити јасну комуникацију пре и током путовања, како бисмо били сигурни да су сви сагласни око планова.

Пре него што дамо предлоге и донесемо одлуке које утичу на целу/већину групе (избор хотела, транспорта, ресторана), морамо да будемо свесни да ли наш избор одговара само нама или ће и остали да се сложе. Не би требало да направимо планове без консултације са свима и није у реду да претпоставимо да ће се наше идеје допасти остатку групе - увек је прихватљиво да отворено питамо.

Ово посебно важи за финансије, јер није свако у прилици да издвоји исту количину новца за одређене активности/смештај/карте, тако да морамо бити обазриви.

Не дајемо другима лични простор

Колико год се добро слажемо са неким, чак и када је у питању партнер, повремено нам је потребан "предах" и неколико тренутака насамо. Недостатак ове врсте кратке дистанце током групног путовања заправо буде један од главних разлога за неслагање и сукоб. Када делимо собу или апартман са неким, морамо да поштујемо приватност других (и да исто очекујемо од њих).

Није потребно да баш сваки тренутак проведемо заједно, посебно јер нивои енергије и жеља за социјализацијом неће увек бити једнаки код сваког члана групе, тако да је потребно да имамо разумевања када неко жели да се издвоји, насамо одмори или чак самостално оде да истражује туристичке локације. У већини случајева, то не значи да смо са њима у свађи или да им не прија наше друштво, већ да им је "социјална батерија" празна.

Позовемо друге људе без консултације са групом

Ово правило важи и за свакодневне ситуације - на пример, ако имамо договор да се са једним пријатељем састанемо на кафи, требало би да га обавестимо да желимо да доведемо још некога. Када путујемо у већој групи, можда ћемо помислити да још једна или две особе не праве толику разлику, али то никада не можемо предвидети. Најбоље је да проверимо са свима да ли би довођење "госта" био прихватљиво, као и да се запитамо - да је обрнута ситуација, да ли би мени сметало да нам се придружи још неко, без претходног обавештења?

Одбијамо компромис

Путовање са више људи захева тимски рад, тако да је увек неопходно да правимо компромисе. Некада ћемо морати да попустимо и ставимо сопствене жеље у други план када се не поклапају са жељама већине. Компромиси ће бити потребни за веће, као и мање ствари: од одабира дестинације, до хотела, одређеног ресторана, места која ћемо посетити у једном дану...

Наравно, то не значи да би требало другима да допустимо да никада не уважавају наше потребе, али такође не би требало да будемо нетолерантни према другима.

image
VV inauguration
banner