Свет

Штета нанета енергетском сектору Украјине већа од милијарду долара

Према речима украјинског министра, највише штете нането је термо и хидроелектранама, као и системима за пренос електричне енергије
Штета нанета енергетском сектору Украјине већа од милијарду долараGetty © Stefan Rousseau - WPA Pool

Скорашњи масовни напади ракетама и дроновима Оружаних снага Руске Федерације на енергетски систем Украјине, изазвали су штету већу од милијарду долара за овај сектор, изјавио је украјински министар енергетике Герман Галушенко, преноси Ројтерс.

Подсећања ради, од 22. марта руске снаге су интензивирале ваздушне нападе на Украјину, а главни циљеви у последње време углавном су биле термо и хидроелектране, као и главне трафо станице што је доводило до нестанка струје у многим областима.

"Данас, говоримо о штети у вредности већој од милијарду долара. Али напади се настављају и очигледно је да ће губици наставити да расту", рекао је Галушенко.

Према његовим речима, највише штете нането је термо и хидроелектранама, као и системима за пренос електричне енергије.

"Систем је стабилан данас, али је ситуација веома компликована", оценио је он и додао да је захваљујући повољним временским условима енергетски систем може да се ослони на погоне који за производњу енергије користе сунчеву светлост и ветар.

image