Магазин

Шта јачина стиска руке говори о вашем здрављу

Стисак руке није само важан када упознајемо некога и желимо да оставимо добар утисак, већ може много тога да нам каже о нашем здрављу. У зависности од јачине, наш стисак нас може упозорити да ли имамо склоност ка развоју депресије, деменције, као и да ли смо у опасности од срчаних и других врста озбиљних обољења.
Шта јачина стиска руке говори о вашем здрављу© Pixabay/un-perfekt

Руковање је деценијама популарна врста невербалне комуникације, кроз коју се исказује поштовање и која може другима да каже да ли смо самоуверени. Међутим, стисак руке може да нам помогне и код идентификовања различитих здравствених проблема, као што су:

Срчана обољења

Слаб стисак руке може бити један од показатеља будућих срчаних или можданих удара, према истраживању са Универзитета Квин Мери у Лондону. У студији су научници анализирали снагу стиска код скоро 5.000 људи, откривши да је слабији стисак повезан са увећаним, оштећеним срцем, преноси "The Sun".

"Снага стиска руке је јефтина, изводљива и лако примењива метода која би могла постати једноставан начин да се идентификују људи са високим ризиком од срчаних болести и спрече нежељни догађаји који мењају живот, попут срчаног удара," рекао је професор Стефен Петерсен, који је водио истраживање.

Важно је напоменути да изненадни губитак јачине стиска или покрета у једној руци или страни тела један од најчешћих симптома можданог удара, тако да том појединцу треба одмах да се обезбеди хитна медицинска помоћ.

Стручњаци истичу да резултати истраживања не морају да значе да ћете добити срчани удар само ако вам је тешко да отворите теглу, али ако сте заиста забринути за здравље срца и генерално стање, најбоље је да разговарате са својим лекаром опште праксе.

Деменција

Проблем са држањем волана или окретањем шрафцигера је повезан са повећаним ризиком од развоја деменције у каснијем периоду живота, што може да потврди једна велика студија у Калифорнији, у којој је учествовало око 200.000 људи који нису имали деменцију у средњим годинама.

Након дужег периода времена, научници су утврдили да они који су имали слабији стисак руке су уједно имали више проблема са памћењем и другим когнитивним функцијама. Иако разлог још увек није јасан, аутори ове студије претпостављају да слаб стисак има везе са општим губљењем снаге у телу.

Депресија

Студија у Јужној Кореји је пронашла везу између депресије и слабог стиска руке. Учесници су морали да опишу да ли се слажу са изјавама које се поклапају са симптомима овог менталног обољења, као што су: "Оптерећују ме ствари на које иначе не обраћам пажњу" и "Све што радим захтева велики напор". Затим су научници мерили јачину њиховог стиска руке.

Откривено је да они који су били најсклонији депресији су имали су и најслабији стисак. Прави узрок ове везе није познат, али постоји претпоставка да смањена физичка активност, умор и губитак мотивације код оних који пате од депресије може да утиче на јачину стиска.

Болест јетре

Слаб стисак може бити показатељ на поремећај који се зове неалкохолна масна јетра (НАФЛД), то јест обољење јетре које подразумева да је овај витални орган угрожен наслагама масних ћелија без очигледног разлога (и без претеране конзумација алкохола). Фактори ризика су често седење и мањак физичке активности, нездрава исхрана, али и гојазност. Ако се годинама не идентифиуке, овај поремећај повећава ризик од развијања рака јетре.

Истраживања су показала да они који имају слабашан стисак руке имају скоро дупло веће шансе да у јетри имају масне наслаге, а што је стисак био слабији, то је проценат масти био већи. Стручњаци сматрају да ово обољење може да доведе до благе упале, тако да мишићи слабе и мишићна маса почиње да се смањује.

Краћи животни век

Смањена снага стиска је уско повезана са смртношћу, јер може да предвиђа ризике за рану смрт боље од мерења висине крвног притиска, који се често сматра једним од најбољих показатеља животног века, показала је једна студија из 2015. године у којој је било скоро 140.000 одраслих.

"Снага стиска је једноставан, али моћан предиктор будућег инвалидитета, морбидитета и морталитета", закључили су аутори, додајући да се ефекти односе "не само на старије људе, већ и на средовечне и младе људе".

Одвојена студија објављена у "British Medical Journal" открила је да они којима стисак ослаби у средњим годинама имају 20 одсто већи ризик од смрти од срчаних и респираторних болести и рака.

image
VV inauguration
banner