Магазин

Зашто симптоми одједном "нестану" када дођемо на лекарски преглед

Да ли сте некада дошли на лекарски преглед, који сте данима или недељама ишчекивали да бисте коначно решили здравствени проблем, само да би вам симтпоми нестали тренутка када закорачите у ординацију? Ако је одговор "да", нисте једини - овај феномен није редак, али постоји неколико објашњења за њега (и углавном не значи да сте неочекивано оздравили за трен ока и да вам помоћ није потребна).
Зашто симптоми одједном "нестану" када дођемо на лекарски преглед© Freepik/gpointstudio

Када одемо на лекарски преглед и не осећамо тегобе или било које врсте симптома, иако су претходно били пристуни, можемо да постанемо исфрустрирани, збуњени, разочарани... Можда чак помислимо да није било потребно да дођемо код лекара, да је преглед само губљење времена, с обзиром да наш проблем "очигледно није толико велики". Шта ако нам лекар не верује, шта ако не буде могао да нам препоручи адекватну терапију, да ли је боље да одустанемо од прегледа?

Од наведених мисли нам се ментално, па самим тиме и физичко стање, може само погоршати.

Само зато што се у датом тренутку осећамо боље, то не значи да смо оздравили и да не би требало да нас стручњак прегледа. Пре него што одлучимо да откажемо преглед и себи кажемо да смо можда све умислили, боље је да узмемо у обзир могуће разлоге за "нестанак" симптома:

Симптоми ће да варирају

Симптоми било којег здравственог стања неће увек бити уравнотежени - некада ће бити интензивни, некада слабији, а некада ће деловати као да уопште нису ту, рекли су лекари за "Хафингтон пост".  

Ово је сасвим нормална појава, а то што су симптоми блажи у тренутку када одемо на преглед је највероватније чиста случајност. Иако овај разлог можда делује врло очигледно, у тренутку фрустрације је лако да га заборавимо.

Преоптерећени смо другим мислима

Можда нам је преглед у току паузе од посла, можда имамо обавезе одмах после њега, можда смо једноставно преокупирани другим задацима који нас чекају. Због тога нам може бити тешко да се сконцентришемо на симптоме и можемо подсвесно да их ставимо "у други план", тако да нам је тешко да опишемо како се заиста осећамо.

Бринемо да наши симптоми заправо нису озбиљни

Ако покушавамо себе да убедимо да нам није заиста толико лоше, да "увек може бити горе" и да има оних којима је сигурно теже, онда се обесхрабримо и почнемо да се устручавамо од тражења помоћи. Можемо да се осећамо као да ипак не заслужујемо помоћ и савет ако наши симптоми нису све време присутни.

Ментални утицај на физичко стање

Некима суочавање са здравственим проблемом и одлазак код лекара представља велики стрес из више разлога - страх, осећај рањивости, суочавање са потенцијално непожељним вестима, осуђивање и стид јер "не бринемо довољно о свом здрављу"...

Због тога можемо себе убедити да се ипак не осећамо тако лоше, да је проблем мали (или да је већ нестао) и да не би требало да се задржавамо на прегледу и покушавамо да дубље сагледамо ситуацију и узроке.

Шта радити да нам симптоми не би "нестали"

Лекари су ту да нам помогну да одгонетнемо наше стање, да разумемо знакове које нам тело шаље, чак и када се током прегледа осећамо добро. Ипак, да бисмо били сигурни, боље је да предузмемо неколико корака да бисмо лакше објаснили лекару како се осећамо.

Увек можемо да бележимо своје здравствено стање - на пример, када се симптоми појаве, можемо да запишемо основне информације: Колико дуго трају? Да ли постоји специфичан окидач (вежбање, храна, обављање посла)? Када се појављују, да ли дуго трају или брзо нестану? 

Осим што ће лекару бити лакше да анализира како се осећамо, нећемо бити неодлучни и несигурни око тражења помоћи и савета. Када смо на прегледу, најбоље је да се распитамо што више можемо, па чак и да кажемо лекару да су нам симптоми одједном "испарили". С обзиром да се ово дешава многима, већина стручњака ће знати која питања да поставе и како да нам помогну. Најважније је да смо искрени и спремни да поделимо детаље о свом здрављу.

image