Магазин

Шта је "синдром укочене особе" од којег болује Селин Дион

"Када кажем да ми је драго што сам овде, заиста то мислим из срца", рекла је Селин Дион одушевљеној публици када се неочекивано појавила на додели Греми награда у недељу. Пре неколико дана, објавила је да ће обожавоци моћи да виде како музичарка живи са недавно откривеном, ретком болешћу. Шта је заправо "синдром укочене особе" (Stiff Person Syndrome), од којег болује једна у милион особа и како утиче на свакодневни живот?
Шта је "синдром укочене особе" од којег болује Селин ДионGetty © Kevin Winter

Певачица је у видео клипу на Фејсбуку и Инстаграму поделила вести о својој дијагнози у децембру 2022. године, због чега је отказала прошлогодишњу турнеју и избегавала јавне догађаје. Публика је била усхићена када се Селин појавила на додели Гремија, где је уручила награду за најбољи албум године певачици Тејлор Свифт, упркос дијагнози.

Њена борба са синдромом укочене особе (СПС) ће бити описана у документраном филму "Ја сам: Селин Дион", који ће бити приказан на мрежи Амазон, преноси "Гардијан". "Последњих неколико година за мене је било веома изазовно, било је то путовање - од откривања свог стања, до учења како да живим с тим и да не дозволим да ме то дефинише", рекла је певачица у изјави за јавност.

Шта је "синдром укочене особе"

Синдром укочене особе  је неуролошка болест, са карактеристикама аутоимуне болести. Ради се о ретком поремећају који карактерише флуктуирајућа укоченост мишића и повећана осетљивост на надражаје као што су бука, додир и емоционални стрес. Тачан узрок синдрома укочене особе још увек није познат, а најчешће се јавља код особа старости од 40 до 60 година.

Жене имају два до три пута више шансе да болују од овог поремећаја, али прави разлог овога још увек није познат. "Мислимо да је то зато што су жене склоније развоју аутоимуних болести, али ово је само теорија. Нисмо још увек потпуно сигурни," рекла је за "Јаху лајф" др Леа Крол, стручњак за неуролошке болести.

Симптоми

Ова болест најчешће узрокује болне контракције мишића и грчеве, који често почињу у ногама и леђима, тако да ови делови тела постану крути као даске. Затим могу да захвате и стомак, а ређе горњи део трупа, руке, врат и лице.

Напади се могу јавити у епизодама, посебно када је особа са СПС изненађена, преплашена или када се изненада помери. Ниске температуре и емоционални стрес такође могу изазвати грчеве, а код неких људи узрок могу бити и одређене вежбе или додир.

Неким људима са СПС који имају виши ниво инвалидитета може бити потребна помоћ у ходању и кретању, а њихове активности могу постати ограничене. Некима су на крају потребна инвалидска колица, али већини оболелих није.

У зависности од тога који део тела је захваћен, контракције могу изазвати:

  • Отежано ходање, при чему појединац треба да рашири стопала да би се осећао стабилније
  • Краткоћа даха ако СПС утиче на мишиће грудног коша
  • Укочено држање услед сталних грчева у леђима или трупу
  • Претерана закривљеност лумбалног (доњег дела леђа) кичме (хиперлордоза), која се временом развија услед затезања мишића и промена у поравнању кичме, може довести до компресије кичмене мождине (мијелопатија)
  • Нестабилност и падање услед изненадних грчева, што може довести до повреде
  • Хронични бол
  • Анксиозност и агорафобија због падова изазваних грчевима

Лек за синдром укочене особе

С обзиром да је у питању ретка болест, која је недовољно истражена, за сада није откривена терапија која може да  излечи оболеле. Ипак, симптоми донекле могу да се контролишу помоћу посебних ин‌јекција антитела, лекова против болова и лекова за опуштање мишића.

image