Магазин

Бездоноје: Језеро у Русији за које нико не зна како је настало, ни које је дубине

У самом срцу Подмосковља налази се језеро без дна, које се управо тако и зове - Бездоноје. Оно крије многе тајне: нико не зна како је настало, како је могуће да је тако савршеног округлог облика, ни које је дубине. Мештани имају и своју теорију, а то је да оно уопште ни нема дно (што његово име и значи на руском), већ да је неким магичним путем повезано са светским океаном.
Бездоноје: Језеро у Русији за које нико не зна како је настало, ни које је дубине© Youtube / Интересное в деталях

У округу Солнечногорск у Московској области постоји језеро Бездоноје - права ризница питања без одговора. О овом језеру круже и разни митови и легенде - да је ванземаљског порекла, да је то у ствари Око кроз које духови посматрају шта се дешава на земљи, па чак и да је оно један делић светског океана који је случајно "залутао" на копнени део континента, на висину од 2.320 метара изнад нивоа мора.

Изгледа као да је нацртано уз помоћ шестара, а дубина се не зна

Свако ко је имао прилике да посети, или макар на сликама види језеро Бездоноје, одреаговао је исто: "Па, оно изгледа као да је нацртано уз помоћ шестара!" И заиста, његове ивице су толико савршене, без иједне неравнине, да је ово једино логично објашњење које се намеће. Међутим, у стварности је ово језеро потпуно природно, а што је најзанимљивије од свега, нико не зна како се ту појавило. 

Осим његовог изгледа, и његова дубина је потпуна непознаница. Многи истраживачи су кроз историју покушали да одгонетну тајне које крије дно овог језера, али то није пошло за руком никоме. Понајвише, јер до њега не досеже ниједан уређај! Покушавао је и чувени научник Дмитриј Мендељејев, коме можемо захвалити за периодни систем елемената, покушава ли су и рониоци са најсавременијом опремом, али - ништа.

Језеро Бездоноје уопше нема дно

Након вишедеценијских безуспешних покушаја, мештани су дошли до запањујућег закључка - да језеро уопште нема дно. Уместо њега, на дубини од око седам метара постоји слој блата, испод кога се налази амбис. Одатле, непознати канали воде даље ка светском океану. Иако ова теорија може свучати сулудо, у стварности постоје докази који је потврђују.

Примера ради, на површини или уз обале језера Бездоноје у више наврата су налажене олупине великих бродова за које се зна да су потонули негде у Јужној хемисфери Земље. Како су они доспели ту ако не постоји веза између океана и језера? Одговор нема нико, те је и теорија мештана општеприхваћена. Боља - за сада не постоји.

image