Магазин

Ово ново правило ће од сад морати да поштују сви који желе да се пењу на Монт Еверест

"Наше планине су почеле да смрде", каже Мингма Шерпа, председник руралне општине Пасанг Ламу, која надгледа подручје Монт Евереста. Нова мера за заштитну животне средине око Монт Евереста гласи: Сви планинари ће морати да почисте сопствени измет и врате га у базни камп, према званичном обавештењу непалских власти, јер се количина фекалија толико накупила "да неким пењачима припадне мука".
Ово ново правило ће од сад морати да поштују сви који желе да се пењу на Монт Еверест© Pexels/Матвей Ильин

Пењачи који имају жељу да освоје Монт Еверест, највиши врх на свету, као и оближњу планину Лоци (четврта највиша на свету), убудуће ће морати да у базном кампу купе посебне вреће за измет, које ће бити "провераване по повратку". Ако су празне, то значи да је ово ново правило прекршено.

"Добијамо притужбе да људски измет остаје на стенама... То није прихватљиво и нарушава наш имиџ", додаје Мингма у изјави за Би-Би-Си. "Отпад је главни проблем, посебно у вишим камповима, до којих се тешко долази", каже Чиринг Шерпа, извршни директор невладине организације Сагармата Комитет за контролу загађења (SPCC).

Како функционише нужда на планини

Током сезоне пењања, планинари већи део проводе у базном кампу, како би се аклиматизовали на надморску висину. Ту постоје засебни шатори који служе као тоалет, а испод њих се налази бурад за прикупљање измета. Међуим, ствари се закомпликују када авантуристи крену у освајање врхова.

Већина пењача и помоћника углавном ископају рупу да би извршили нужду, али што се више пењу на планину, на неким местима је све мање снега, тако да се велика нужда обавља на отвореном. Због екстремних температура (најнижа забележена на Монт Евересту била је -42 степена Целзијусових), измет који је остао на врху се не разлаже у потпуности.

Веома мали број људи враћа властити измет у биоразградивим врећама када се пење на врх Монт Евереста, а осим тога, чак и овај "еколошко одговорни" процес може да траје недељама.

Базни камп као "отворени тоалет"

Иако не постоји званичан податак, његова организација процењује да је накупљено око три тоне људског измета између кампа један, на дну Евереста, и кампа четири, према врху. Процењује се да у просеку пењач производи 250 грама измета дневно, а пењачи обично буду око две недеље у вишим камповима пре него што крену у освајање врха.

"Верује се да се половина тога налази у Јужном Колу (на 7.906 метара висине), познатом и као камп четири", каже Чиринг. Ситуација се толико отела контроли да је Јужни Кол наводно стекао репутацију "отвореног тоалета", као и да нема много леда и снега, те се људски измет лако може видети свуда наоколо.

Нова правила

На основу овлашћења руралне општине Пасанг Ламу, Комитет за контролу загађења сада из Америке набавља око 8.000 врећа за измет, за око 400 страних пењача и 800 помоћника, за следећу сезону пењања, која почиње у марту.

У врећама или кесама за измет ће бити убачене хемикалије и прахови који учвршћују људски измет и могу да елиминишу (или барем ублаже) непријатни мирис.

"На основу наших процена, планирамо да свакоме дамо по две вреће, од којих ће сваку моћи да користе пет до шест пута", објашњава Чиринг Шерпа.

"То је свакако позитивна ствар и бићемо срећни ако наш допринос буде успешан", каже Дамбар Параџули, председник Удружења експедиција Непала. Додаје да је његова организација предложила да ово буде пилот пројекат на Евересту, а затим и да се прошири на друге планине.

image