Магазин

Шта сме да се пере у машини за судове, а шта не

Машина за прање судова је најбољи пријатељ сваке домаћице, као и домаћина. Међутим, постоје правила која се односе на то шта се у њој сме прати, а шта не.
Шта сме да се пере у машини за судове, а шта не© Canva / oleksandranaumenko

Иако бисмо сви најрадије волели да у машину за прање судова убацимо баш сво посуђе и тако себи олакшамо кућне послове, у пракси то не функционише тако. Уместо тога, врло морамо водити рачуна о томе које посуђе сме да се пере машински, због високих температура, а које ћемо ипак морати да оперемо ручно.

Пластичне посуде од доставе се топе на високим температурама

Пластичне посуде у којима нам стиже храна коју наручимо преко интернета су у већини случајева могу користити и неколико пута, али се сваки пут оно мора прати ручно, јер се на високим температурама пластика може истопити и уништити уређај. Ово правило важи за све чинијице, тањире, прибор и чаше изузев оних на којима је јасно наведено да су погодни за прање у машини за прање судова. 

Дрвене даске, варјаче и слично се могу деформисати

Прање у машини за судове није најбоље решење ни за дрвене даске за сечење, варјаче и други кухињски прибор, будући да се приликом прања у врелој води може нарушити конзистенција дрвеног материјала од којих је оно израђено. Због тога оно може пући, променити облик, па и смањити се. Уместо тога, овај кухињски прибор увек перите "на руке", млаком водом са мало течности за прање посуђа.

Тефлонски тигањи и шерпе су превише осетљиви и могу се оштетити

Иако су створени за коришћење на високим температурама, будући да у њима пржимо или кувамо храну, тефлонски тигањи и шерпе са слојем који спречава лепљење никако не треба да се перу у машини за судове. Разлог томе јесте управо тај тефлонизирани (нелепљиви) премаз којим су они прекривени, а који се може оштетити и разградити. Тада, то посуђе не само да престаје бити нелепљиво, већ постаје и изразито токсично.

Кристално посуђе ће изгубити сјај или попуцати

Уколико у континуитету перете кристалне чаше или чиније у машини за судове, сасвим је извесно да ће оно у једном тренутку изгубити свој сјај, и то у најбољем случају. У најгорем - може попуцати по ивицама тако да и не приметите, и потенцијално се исечете приликом наредног коришћења, или комплетно, па да после морате стаклиће вадити из машине. Уместо тога, стручњаци препоручују да се за одржавање кристалног посуђа користе само вода и мало топлог сирћета, након чега се оно само пребрише кухињском крпом.

image