Магазин

Ове намирнице ни случајно не треба подгревати у микроталасној: Једна постаје токсична

Иако је подгревање хране у микроталасној пећници заиста најбржа и најједноставнија опција када смо јако гладни или негде журимо, одређене намирнице никада не би требало на овај начин да загревамо. Једна врста хране се за само пола минута или минут подгревања у микроталасној претвара у отров, док друге губе своје нутритивне вредности.
Ове намирнице ни случајно не треба подгревати у микроталасној: Једна постаје токсична© Canva / AndreyPopov

Микроталасна пећница се данас може пронаћи у готово сваком дому. А како и не би, када за само 30-ак секунди до минут може загрејати сваки оброк. Међутим, због начина на који она функционише, односно емитовања микроталаса који утичу на молекуле хране приликом грејања, врло је важно да водимо рачуна о избору намирница или готових оброка које у њу намеравамо да ставимо.

О томе које готове оброке ни случајно не би требало да подгревамо у микроталасној пећници јер постају токсичне, као и то томе које намирнице губе своје нутритивне вредости приликом загревања у овом уређају за радио Спутник говорила је нутрициониста Рима Мојсенко.

Брза храна 

У микроталасној пећници ни у ком случају не треба подгревати готову храну која у себи има висок садржај трансмасти. Најбољи пример за то јесте брза храна пупут бургера, помфрита, крофни и сличних оброка. Конзумирањем овакве хране поновно загрејане у микроталасној пећи може се озбиљно нарушити здравље.

"Природне масти се под утицајем микроталаса претварају у трансмасти, док трансмасти које се налазе убрзој храни под утицајем тих таласа могу постати токсичне", упозорава Мојсенко. 

Када је реч о осталим намирницама које би требало избегавати када је реч о подгревању у микроталасној пећници, нутрициониста издваја оне које садрже масти. Млеко и формуле за дохрану беба су можда и најбољи примери оваквих намирница.

Храна се не сме подгревати више пута, и мимо  микроталасне

Уместо тога, нутрициониста препоручује да се храна која садржи масти подгрева искључиво на шпорету у чинији или тигању. Наравно, уколико је у питању прво подгревање хране након што се она охладила, али не и друго или треће. У супротном, молекули хране се разграђују и губе своја нутритивна својства.

"Приликом подгревања хране два или више пута разграђују се не само молекули масти, који постају токсични, већ и молекули беналчевина и угљених хидрата", наводи нутрициониста. Таква храна, која је изгубила део својих нутритивних својстава, више није оброк који је здрав и користан, већ само гомила "празних" калорија.

image