Магазин

Бигорексија - тежак поремећај из теретане који погађа мушкарце

Мушкарци, као и тинејџери често угрожавају своје животе како би добили мишићав изглед. Поремећај "бигорексија", односно мишићна дисморфија узрокује депресију, анксиозност, социјалну изолацију, злоупотребу стероида, али и смрт од можданог и срчаног удара.
Бигорексија - тежак поремећај из теретане који погађа мушкарце© Victor Freitas/pexels

Мишићна дисморфија, бигорексија, није нова појава, али је овај проблем постао све учесталији и то због друштвених мрежа. Иако су мушкарци, као и жене, увек имали притисак друштва да изгледају на одређени начин, проблем је постао још наглашенији због друштвених медија. Апликације као што су ТикТок и Инстаграм често стварају зачарани круг, у којем мушкарци јуре за физичким изгледом која је недостижан великој већини становништва, истичу стручњаци.

Бигорексија не подразумева клиничку дијагнозу, али описују одређену врсту проблема са сликом тела са којима се тинејџери и мушкарци суочавају. Описује се као опсесивна потреба за увећањем мишића, а у случајевима у којима мушкарац постигне јаку физичку форму, он добија лајкове и потврду, што га може даље у одвести у нездрав начин живота.

Другим речима, мушкарци који су погођени бигорексијом не могу да прихвате да су њихови мишићи велики. И тада, поред психичких изазова као што су депресија и анксиозност, могу се суочавати са великим здравственим проблемима који могу фатално да се заврше, као што су срчани или мождани удар.

"Пре смо гледали филмове са великим акционим звездама. Онда бисмо отишли из биоскопа и дружили се остатак дана са људима који имају нормална тела", каже Џозеф Трунзо, лиценцирани клинички психолог и додаје: "Али сада имамо ове мале ствари које носимо са собом цео дан, сваки дан, и који нас непрестано храни порукама и сликама о томе како би требало да изгледамо. Можете врло брзо развити дисторзију о томе шта је здраво нормално тело".

Честа је појава међу тинејџерима, родитељи треба да посебно обрате пажњу

Овим поремећајем су посебно погођени тинејџери, јер су осетљиви на поруке и слике које добијају о томе како би требало да изгледају. Такође, пандемија је исто играла велику улогу у учесталости бигорексије:

"Пандемија је такође утицала у унапређењу овог тренда, дајући многим тинејџерима неки фокус у време када је било лако упасти у депресију. Изолација је очигледно је навела многу децу да вежбају и надамо се да је то довело до других добрих навика. Али у одређеним ситуацијама морамо да пазимо, посебно родитељи", рекла је Барбара Брем-Кертис, професорка вежбања и спортских студија, а преноси Ју-Ес-Тудеј.

Са њом се слаже и психолог који наглашава да је улога родитеља веома важна.

Иако је вежба неопходна за здраво тело и ум, могуће је претерати: "Већина људи које видимо на мрежама и у филмовима има тим професионалаца који раде иза сцене како би им помогли да постигну и одрже своје тело. Такође родитељи морају да постану свеснији слика и порука којима су њихова деца изложена на телефонима", каже Трунзо.

image