Магазин

У Русији развијен нов оперативни систем за старије особе: Oмогућава интуитивно коришћење рачунара

Руски дивелопери развили су оперативни систем који је намењен старијим људима који нису навикнути на рад на рачунару. Софтвер се сам прилагођава степену знања рада на рачунару и помаже у сналажњеу током коришћења.
У Русији развијен нов оперативни систем за старије особе: Oмогућава интуитивно коришћење рачунара© Canva / studioroman

Руски експерти у области технологија ових дана представили су јединствени оперативни систем који је намењен искључиво старијим особама. Са акцентом на потпуну инклузију, они су развили изузетно лак за сналажење софвер који ради на свим рачунарима независно од године производње и хардверских карактеристика.

Максимална посвећеност корисницима

По речима дивелопера, приликом инсталирања оперативног система кориснику се пружа могућност да одабере интерфејс који му се више допада - да више личи на Windows или на MacOS. Након тога, оперативни систем се инсталира на рачунар, прати рад корисника и порепознаје његов ниво познавања рачунара.

Старијим корисницима који нису вешти у коришћењу најновијих технологија, оперативни систем нуди помоћ у виду писаних упутстава који се креирају уз помоћ вештачке интелигенције. Управо ово дивелопери и сматрају главном предности руског оперативног система.

Софтвер има персонализоване режиме рада

"АИ корисницима сугерише на који начин је потребно извршити неку операцију. На тај начин чак и она особа која не уме да користи рачунар може брзо да савлада ту вештину", изјавио је креатор система, Олег Лејнвебер. Наравно, они који су упознати са радом на рачунару ову опцију могу искључити.

Осим тога, оперативни систем има и посебан режим који је намењен лицима слабовидим и људима са оштећеним слухом. За њих постоји посебан мени у коме се могу подесити параметри попут гласовних упутстава и читања садржаја екрана или увећавања фонта, курсора и слично. 

О руском софтверу се изјаснили и неуролози

Са потешкоћама у раду на рачунарима сусрећу се готово сви старији људи, те би овај оперативни систем могао бити од велике помоћи како и њима, тако и члановима њихових породица. По мишљењу неуролога, главни проблем у коришћењу савремених технологија старима представљају успорена моторика, али и смањење краткорочног памћења.

"Важно је да софтвер буде интуитивно јасан и логичан, да иконице буду препознатљиве и лаке за усвајање. Систем треба да буде стабилан, да не захтева учестала ажурирања и у идеалном случају, омогућава блиским људима удаљени приступ ради помоћи", навела је неуролог Карина Галиулина. 

image
VV inauguration
banner