Магазин

У раскораку: У шетњи, партнер увек иде испред вас - да ли ово сигнализира проблеме у вези

Шетате са партнером који постепено убрзава корак, полако се удаљава од вас (сигурно вам тада није пријатно), па га на крају морате "јурити" или га чак потпуно изгубите из вида. Иако је многима је ова ситуација позната, често је описују само као још један "мање леп" део везе. Шта кажу стручњаци за говор тела - да ли ово може бити знак да постоје већи проблеми у односу?
У раскораку: У шетњи, партнер увек иде испред вас - да ли ово сигнализира проблеме у вези© Pexels/Katerina Holmes

Не можемо увек да очекујемо да ћемо бити потпуно усклађени са партнером, а то може да се односи и на брзину ходања. Неко се креће брже, некоме су дуже ноге, па тиме и већи кораци, неко ће повремено да се "изгуби у мислима", те ће несвесно да пожури...

Међутим, ако редовно морате да "трчите" за својим партнером, који вас оставља иза себе и не окреће се да би видео да ли сте још увек поред њега, то може да буде знак да постоји не само физички, већ и емоционални несклад.

Бројни корисници ТикТока и Инстаграма су описали да се не осећају задовољно када их партнер "претекне и заборави".

"Мој муж ово ради. Знам да њему то није важно, али је понижавајуће, јер знам какав знак то шаље људима око нас," пише једна корисница на Инстаграму.

"Мој партнер је ово радио када смо били на меденом месецу у страној земљи. Зашто смо онда уопште ишли 'заједно', ако идемо одвојено?" пише други корисник. У исто време, многи говоре да нису сигурни да ли исувише негативно посматрају ситуацију, као и да ли у својој глави овај проблем замишљају много већим него што заправо јесте.

Размислите пре доношења закључка

Стручњаци за говор тела објашњавају да ово ипак није тако мала ствар, али да би било добро да обратимо пажњу на неколико фактора пре него што донесемо пресуду и помислимо да брзи ход партнера значи да нас он "више не воли".

"Дакле, ако то уради ваш партнер или неко са ким сте на састанку, ваша прва помисао би требало да буде: 'Шта се дешава с њим? Да ли је расејан? Да ли је под стресом?", каже стручњак за говор тела Пети Вуд за портал "Мај имперфект лајф (My Imperfect Life)".

Додаје да друга ствар коју треба да урадите је да посматрате ситуацију у којој се налазите. На пример, ако је партнер очигледно преокупиран другим послом (тражи паркиран аутомобил у гужви, носи тежак терет који жели што пре да одложи...), онда то не мора да буде "црвена заставица" у вашој вези. Постоје бројне ситуације у којима се ова врста претицања може оправдати.

Када је време за бригу

Међутим, ако се свака шетња са партнером претвори у "тркање", онда је време да му на то скренете пажњу. Можете рећи да се осећате запостављено, као да вас не примећује, не обраћа пажњу на ваше потребе... У већини случајева, партнер ће ово схватити озбиљно и постепено исправити ову навику (или ћете доћи до компромиса).

Ако чак ни озбиљан разговор није од помоћи, онда је време за дубљу анализу односа. Да ли се ова врста немарности може видети и у другим сегментима вашег односа? Можда ће рећи нешто попут: "Али то је моја навика, ја тако одувек ходам, не могу да се мењам..."

Ако партнеру јасно дате до знања да вас ово повређује, да желите да пронађете решење, али он своје поступке никако не жели не мења, то може да значи да искључиво вреднује своје потребе и осећања, да заједнички однос не доживљава као тимски рад, као да није вредан труда.

Свака веза има другачију динамику, која зависи од особина личности, културе и многих других фактора, али ако особа која вас воли не жели да промени понашање због којег се осећате несрећно, запитајте се: Да ли је то заиста идеалан однос?

image