Магазин

Због стреса на послу се једемо изнутра и прескачемо оброке. Како да се вратимо у рутину

Сваке године све више и више запослених одриче се своје паузе за ручак током радног времена, мислећи да ће на тај начин постићи боље резултате и успети да заврши више посла. Међутим, ова "тактика" уопште није делотворна. Штавише, погубно утиче и на продуктивност, и на здравље. Ако сте и ви једни од њих - имамо неколико предлога како да овој навици станете на пут.
Због стреса на послу се једемо изнутра и прескачемо оброке. Како да се вратимо у рутину© Canva / TommL

Због убрзаног ритма и гомиле радних обавеза све већи број запослених прескаче свој ручак, иако је доказано да су ове кратке паузе итекако важне за продукивност и задовољство послом. Проблем прескакања оброка муњевито се проширио на све бранше и различите секторе, а према једном истраживању на које де позива магазин Форчн, данас чак 40 посто запослених више у односу на претходну годину своју паузу за ручак не искористи.

Шта једе изнутра данашње запослене

Списак је бесконачан: предугачки састанци, превише радних задатака, жеља за доказивањем у новом колективу, па чак и страх од губитка посла у екстремним ситуацијама. Оваква навика је поражавајућа из више разлога - не само да на тај начин запослени штете свом здрављу, већ је и крајње непродуктивна, будући да без основних "енергената" њихов мозак не може радити пуним капацитетом. Самим тим ни резултати не могу бити на очекиваном, а поготово не на завидном нивоу.

Пауза за ручак је инвестиција у добро здравље 

У корист тврдње да је пауза за ручак практично инвестиција у добро здравље постоје и бројна истраживања и анкете. Тако је, примера ради, у студији коју је урадио Слек (апликација за комуникацију попут Телеграма или Скајпа која се обично користи за посао) доказано да су запослени који одлазе на паузу за ручак чак 13 посто продуктивнији на послу. Други истраживачи открили су да се паузе овог типа одражавају не само на радни учинак, већ и на укупно благостање запослених. Недавно истраживање једне компаније у Немачкој показало је и да су дуже паузе за оброке најбољи "лек" против хроничне исцрпљености.

Немате времена за паузу за ручак? Ови трикови вам могу помоћи

Запослени широм света се довијају на који начин да себи организују време на послу, а да не угрожавају ни редовне оброке, а ни радне активности и производне процесе. Зависно од тога у којој индустрији радите, неки од ових трикова вам могу бити од помоћи:

  • унесите у календар свакодневно време за паузу за ручак, тако ћете лакше истрајати у томе да не прескачете оброк
  • удружите се са колегама и ручајте сви у исто време - не само да вас они неће звати док једете, већ ћете имати прилике и да се опустите и попричате о темама које нису везане за посао
  • понесите храну од куће и изађите у оближњи парк - имаћете времена да ручате у миру и будете насамо са својим мислима
image