Магазин

Ова мапа показује "посао из снова" за људе широм света: Које занимање је најтраженије у Србији

Интересантна мапа показује које занимање се широм света највише претраживало на интернету од почетка 2024. године. Најпопуларнији посао се појавио на врху претраге у чак 55 земаља, међутим овај посао није најтраженији у Србији. Код нас, а и у околним земљама, "каријера из снова" је мало другачија.
Ова мапа показује "посао из снова" за људе широм света: Које занимање је најтраженије у Србији© Pixabay/OpenClipart-Vectors

Све земље су означене посебним бојама, како би се разликовале претраге најтраженијих занимања. Фраза "како постати пилот" је укуцана 50.000 пута на интернету у јануару 2024. године, а најтраженија је у земљама као што су: Велика Британија, Шпанија, Ирска, Нови Зеланд, Кенија, Сомалија, Индија, Саудијска Арабија и Јапан, према анализи сајта за каријере "Џобсикер".

Други најпопуларнији посао на планети је стјуардеса. Ова професија има 29.000 претрага и најпопуларнија је у Америци, Канади, Мексику и Бразилу.

На трећем месту је моделинг, са 25.000 претрага на глобалном нивоу. Можда је изненађујуће, али и у Србији је бити модел избор број један, као и у Хрватској, Мађарској, Бугарској, Румунији, Албанији, Француској, Немачкој, Италији, Шведској, Египту, Алжиру, Ираку и Мароку. Према порталу "Џобсикер", моделинг вероватно има велику популарност у Европи, јер се овај континент сматра модним центром света.

Што се тиче других земаља на Балкану, у Црној Гори је посао музичара најтраженији, у БиХ је пилот, а у Северној Македонији је најпожељнији посао инфлуенсера.

Што се остатска светске ранг листе тиче, психолог је на четвртом месту (17.000 претрага), као најтраженија професија у Аустралији и Боливији, а за њим је "инфлуенсер" као пети (17.000). Ова професија је уједно и први избор у Колумбији, Венецуели и Јужној Африци.

Доктор је шеста претрага на ранг листи (15.000), прво место заузима у Уганди и ДР Конгу, учитељ је седми (14.000, седми) и најтраженији је је у Белорусији, Украјини и Русији. 

На осмом месту се налази адвокат (14.000), а ова каријера је избор број један на Хаитију и Либерији. Девето место заузима ватрогасац (14.000 и прво место у Чилеу) и "предузетник" (13.000 претрага и прво место у Гвинеји).

Портпарол "Џобсикера" (Jobseeker) је рекао: "Нашу кампању за послове из снова је било невероватно узбудљиво развијати, откривајући кључне обрасце и разлике између онога што сматрамо послом из снова. Иако је могућност да постанете пилот јака тема у целој студији, сама разноликост каријерних путева указује да не постоји јединствен приступ задовољству и испуњењу каријером," рекао је портпарол "Џобсикера" за "Дејли мејл".

"Одушевљени смо када видимо модерније путеве као што су инфлуенсери и јутјубери који се налазе на листи. Ко зна шта ће бити послови из снова људи како се професије буду развијале у наредних 10, 20 и 50 година?"

image