Магазин

Амстердам покушава да одврати проблематичне туристе од посете онлајн квизом

Град Амстердам у Холандији покушава да одврати проблематичне туристе помоћу онлајн квиза, који укључује питања да ли би посетиоци желели да купе кокаин или да истражују центар града са џоинтом у руци, након чега добијају одговоре да су те активности забрањене.
Амстердам покушава да одврати проблематичне туристе од посете онлајн квизом© freepik/wirestock

То је најновији покушај града да сузбије проблематичне туристе након што је забранио пушење марихуане у центру и ограничио рад барова до два сата ноћу, објавио је Гардијан. 

Ко одговори позитивно на питања да ли жели да купи кокаин и да држи џоинт, као и да ли жели посету проституткама уз помоћ водича, добија одмах одговор да више не постоје те могућности и да је то све забрањено.

Током година, Амстердам је покушао на различите начине да сузбије овај вид "узнемирујућег" туризма, почевши од кампање "држи се даље" како би одвратио британске пијане младиће, до забране пушења марихуане у јавности у центру и затварања барова у 2 ујутру.

Онлајн квиз, који је покренула градска општина прошлог месеца, ускоро ће бити доступан на италијанском, француском, шпанском и холандском језику, а има за циљ да покаже да су многе активности које туристи доводе у везу са Амстердамом заправо против правила и да их на тај начин одврати од путовања пре него што резервишу летове.

Будући туристи који на Гуглу траже податке о "кафићу у Амстердаму", или "кварту црвених фењера у Амстердаму" доћи ће до квиза преко Гоогле Адс.

"Сајт треба да оповргне асоцијације које туристи имају о начину забављања и опуштања у Амстердаму, на пример, питањима попут: 'Који познати холандски производи би волели да пробате? Кокаин?'", изјавио је Софијан Мбарки, заменик градоначелнице Амстердама.

Инсталирање квиза коштало је најмање 165.000 евра, а делимично га је финансирало холандско министарство правде.

Број туриста у Амстердаму повећан је прошле године за 21 одсто, на девет милиона, упркос настојањима да се смањи број посетилаца проблематичног понашања који повраћају по улицама овог града, праве велику буку и мокреу јавности.

image