Магазин

"Шта желиш да будеш када порастеш": Због чега деци не треба постављати ово питање

Свако од нас је макар једном у детињству добио питање "Шта желиш да будеш када порастеш?", а одговори које смо давали на њега најчешће су имали везе само са тренутним интересовањима. Због чега ово питање не треба постављати деци?
"Шта желиш да будеш када порастеш": Због чега деци не треба постављати ово питање© Canva / Pressmaster

Комуникација са децом је кључна када је реч о изградњи односа који је пун разумевања и подршке, међутим, одређене фразе или питања која одрасли постављају у малишанима могу изазвати нелагоду. О томе које питање деци не треба постављати, као и због чега, за портал Кидсток објаснила је експерт за родитељство, Кејти Планкет.

"Шта желиш да будеш када порастеш"

Питање шта би дете желело да буде кад порасте експерт за родитељство је издвојила као посебан пример, будући да је оно прилично једнодимензионално и одраслима не пружа потпуни увид у његове интересе или амбиције за будућност. Питање само по себи није нужно лоше, али га малишани могу погрешно протумачити. Самим тим, и њихов одговор одрасле навести на погрешан пут. Уместо тога, експерт предлаже другачије формулације овог питања, које су специфичне, отворене, креативне и прилагођене деци мањег узраста.

Како да сазнате која интересовања и снове има ваше дете

Како бисте разумели која су интересовања вашег детета, боље би било да питање формулишете на неки од следећих начина:

  • Ако би могао да проведеш један дан као неки измишљени лик или суперхерој, ког би изабрао?
  • Шта је то што ти је толико занимљиво да радиш да потпуно изгубиш осећај о времену?
  • О чему сањариш током дана?

Када је реч о сновима за будућност, ова питања могу бити од користи, јер је њихова формулација далеко прилагођенија млађим узрастима:

  • Ако би могао нешто да измислиш или развијеш, шта би то било и због чега?
  • Замисли да си сада закорачио у будућност, 10 година унапред? Како изгледа твој дан?
  • Која супермоћ би ти била потребна да оствариш своје снове?

Ова питања ће вам помоћи да разумете дечије амбиције и сазнате ко им је узор

Сада када имамо мало јаснију слику о томе која интересовања имају малишани и о чему маштају, време је да сазнамо и шта их покреће. У томе могу помоћи следећа питања:

  • Можеш ли ми рећи како би могао да будеш херој?
  • Ако би могао да креираш сопствени град, како би он изгледао?
  • О којим пословима би волео да сазнаш више и због чега?

За крај, важно је разумети и у коме деца виде свој узор. Да ли су то родитељи, браћа или сестре, или можда васпитачи у вртићу? Питања овог типа вам могу дати одговор:

  • Ако би могао да бираш да целе следеће године учиш од само једне особе, ко би то био и зашто?
  • Ако би требало да позовеш петоро људи (стварних или измишљених) на вечеру, кога би позвао и шта би био критеријум за одабир?

Оваква питања по мишљењу експерта за родитељство, Кејти Планкет, децу не ограничавају, већ им дају простора да уз помоћ визуализације стварних или фиктивних карактера и ситуација опишу своја интересовања, снове, амбиције и узоре. Увидом у ове аспекте, родитељи могу добити ширу слику, коју ће касније моћи да искористе да своје малишане усмере ка занимању из снова.

image