Магазин

Грешке због којих родитељи највише жале

Сви родитељи желе да њихова деца имају најбољи могући живот - многи од њих раде како би им све приуштили, други се воде строгим методама јер желе да им малишани буду дисциплиновани и усмерени ка циљу. Различите су методе васпитања, али постоји једна ствар која је заједничка свим мама и татама - када погледају уназад, сви жале што су правили неке грешке у прошлости.
Грешке због којих родитељи највише жале© Gustavo Fring/pexels

Прве године дечијег живота су магично време у којем треба уживати, јер постоји могућност да ћемо у будућности жалити због изгубљених прилика. Када дете порасте и напусти породично гнездо, многе маме и тата ће рећи да се не може вратити време и да је важно да са децом будемо блиски у сваком погледу. У наставку прочитајте шта је оно што родитељи себи "замерају" у погледу гајења и васпитања малишана.

Нису били посвећени у комуникацији са својим дететом

Дете брзо одрасте и заиста је потребан стални контакт са одраслима. Али истина је да је ова комуникација потребна и родитељима. У реду је да мама или тата раде нешто док се дете игра, али ово не би требало да буде пракса. Ако то претворимо у навику, у неком тренутку приметићемо да је дете већ одрасло и да живи сопственим животом, пише Брајт Сајд.

Нису често грлили своју децу

Научници су бројним студијама доказали значај загрљаја за здравље. Постоји много очигледних предности, али вероватно ћемо се сви сложити да је једноставно дивно загрлити своју бебу, дете. Зато, лепо је да их што више грлимо, јер брзо расту и доћи се време кад неће дозволити да их тек тако загрлимо.

Нису записивали прве речи

Ово су лепе успомене. Лако бисмо могли да живимо без њих, али је много боље имати их. Исто важи и за фотографије, јер ћемо сигурно желети да се сетимо највреднијих тренутака живота и поделимо емоције са својом одраслом децом.

Нису се довољни играли са њима

Искусни родитељи често жале што нису приметили таленте своје деце, иако се неке способности могу приметити већ у раном узрасту. Препорука је да понудимо детету прилику да испроба различите игре и чита што је више могуће.

Били су превише стриктни

Једна је ствар рећи некоме за лошу ствар коју је урадио, а потпуно је другачија приговарати око свега, јер то може развити велике проблеме и компликоване односе у будућности.

Нису узели у обзир мишљење свог детета

Деца чије је мишљење често занемарено могу одрастати у несигурне особе. Многи родитељи сада, када су им деца велика и отишла својим путем, размишљају да ли су слушали малишане или су их ограничавали и игнорисали.

Нису довољно усрећили дете

Лепе успомене из детињства су оно највредније што нико не може одузети. Срећна деца се лакше прилагођавају одраслом животу и започињу нове везе. Родитељи су такође често носталгични за временом које су провели заједно, те се неретко питају да ли су довољно усрећили дете.

Слушали су туђе савете

"Утопли га", "Она не једе довољно", само су нека мишљења које слушамо и неретко их следимо. Одрасли често жале што нису "терали" по свом, већ су слушали туђе савете.

Пропуштали су важне моменте у дечијем животу

Приредбе и дечија славља не би требало пропуштати ни по коју цену. То ће детету пасти тешко, али и родитељима којима ће бити цео живот криво што нису били ту кад је детету било битно.

image