Магазин

Откривена тајна Ецијевих тетоважа: Ево како су настали мотиви на телу "Леденог човека"

"Ледени човек" Еци већ више од 30 година интригира јавност, будући да важи за најпознатију европску мумију на свету. Његово тело које је пронађено у глечеру на граници Аустрије и Италије крије бројне тајне - неке од њих су откривене давних дана, а неке тек недавно. Оно што је највише интересовало научнике јесте порекло његових тетоважа, а одговор је коначно пронађен захваљујући тату-мајсторима који су експериментисали на својим телима.
Откривена тајна Ецијевих тетоважа: Ево како су настали мотиви на телу "Леденог човека"© Youtube / Campsite Sweden

Тело најпознатије европске мумије, "Леденог човека Еција" још једном се нашло у центру пажње научника. Овога пута због тетоважа којима је прекривено, за које ни један археолог није могао да нађе логично објашњење. У помоћ научницима притекло је двоје професионалниа тату-мајстора, захваљујући којима је коначно пронађен одговор на питање како су Ецијеве тетоваже настале.

Од енигме до заборава

Тетоваже на Ецијевом телу први пут су примећене недуго након што је "Ледени човек" пронађен, пре више од 30 година у Алпима на граници Аустрије и Италије. Ова уметност која се увлачи под кожу у научницима је одмах изазвала велико интересовање, али и подстакла све љубитеље историје и археологије бројне теорије. Међутим, све до сада ни једна није била потврђена.

Једна од најпопуларнијих била је та да су тетоваже на Ецијевом телу направљене техником резања, при чему се кожа секла оштим предметом, а затим у њу утрљавао пигмент. Иако не звучи нереално, археолозима и научницима она није уливала много поверења, па је након неколико година на нагађања стављена тачка.

Како су археолог и тату-мајстор открили тајну Ецијевих тетоважа

Међутим, интересовање се поново појавило када је археолог Аарон Дејтер-Вулф из Одсека за археологију Тенесија удружио снаге са професионалним тату-мајсторима Денијем Рајдијем и Мајом Сиалук Џејкобсен. Заједничким снагама, стручњаци су анализирали обрасце зарастања четири древне технике тетовирања са осам различитих алата, које је Рајди испробавао на себи, које су касније упоређивали са оним на Ецијевој кожи.

Супротно претходним теоријама, древне тетоваже нису направљене техником резања коже, већ далеко хуманијом методом. "Претпостављамо да су Ецијеве тетоваже направљене техником бушења, при чему су се користиле или игле направљене од костију, или од бакра", изјавио је археолог Дејтер-Вулф у интервјуу за Сајент Алерт. "Ове врсте артефаката појављују се у археолошким записима у региону, али ниједан никада није идентификован као алат за тетовирање", додао је.

image