Магазин

Деци у Шведској забрањена куповина производа против старења

Млађима од 15 година у Шведској биће потребна сагласност родитеља за куповину производа за негу коже против старења јер, како кажу стручњаци, друштвене мреже и медији изазивају штетан утицај.
Деци у Шведској забрањена куповина производа против старења© @ halayalex/freepik

Водећи ланац шведских хемичара и апотекара уводи старосна ограничења за негу коже против старења услед све веће забринутости широм Европе због потенцијално штетних ефеката на децу ако се прерано окрену таквим производима.

Фармацеутски ланац Hjаrtat, који има око 390 апотека у Шведској, престаје да продаје производе за "напредну негу коже", као што су АХА киселина, БХА киселина, витамин А, витамин Ц и ензимски пилинг купцима млађим од 15 година осим ако имају сагласност родитеља или стање коже које захтева такву терапију.

Овај корак је настао услед извештаја о нези коже међу децом млађом од 13 година у Шведској. Представници једног ланца лепоте на националном јавном сервису истакли су да је чак 20-40 одсто купаца млађе од 13 година.

Такође, све већи број деце широм Европе се окрећу скупој нези коже против старења у потрази за млађим изгледом коже. На многе је утицало оно што су видели на ТикТоку.

Стручњаци страхују да би помама за антиејџинг производима могла имати штетан утицај на тако младу кожу. А забринути су и због психолошког утицаја на децу која су опседнута старењем, пише Гардијан.

"Употреба неге за кожу која, на пример, је направљена са циљем да смањи боре и да уједначенији тон коже није нешто што детету треба", каже Аника Сведберг, фармацеут. У случајевима када дете има неку болест коже, на пример атопијски екцем, одређени производи могу допринети погоршању или поновном активирању симптома.

Старосна ограничења омогућавају фармацеутима да започну разговор са децом и родитељима о здравој нези коже, "на основу потреба, а не идеала са мрежа", појаснила је.

image
VV inauguration
banner