Магазин

Откривено за чиме највише жале људи у каријери, од бумера до генерације Зед

Често се говори да људи на самрти признају да жале што су толико времена провели на послу, а нова анкета, у којој су испитане генерације од бејби бумера до генерације Зед, показала је да је ово истина. Испитаници из различитих делова света су описали које пословне грешке би волели да су избегли у прошлости, као и за којим професионалним одлукама највише жале, а неки од примера укључују тражење повишице, понашање на састанцима, давање отказа...
Откривено за чиме највише жале људи у каријери, од бумера до генерације Зед© Freepik/freepik

Већина од укупног броја испитаника (66 одсто) изнела је неки облик кајања везано за своју каријеру. Забележено је да су старосне групе миленијалца (70 одсто) и генерације Икс (69 одсто) пријавиле највише кајања у односу на друге. 

С друге стране, људи који су тек почели да граде своју каријеру, као што је генерација Зед (61 одсто), и они који иду у пензију, попут бејби бумера (52 одсто), пријавили су много мање кајања.

Што се тиче основних разлика у половима, мушки испитаници су пријавили да жале што су напустили одређени посао чешће него жене испитанице (44 одсто наспрам 34 одсто).

Интересантно је да, без обзира на године и пол, скоро три петине (59 одсто) испитаника је рекло да жали што им већи приоритет није било стварање равнотеже између посла и приватног живота. Ову статистику је надмашило само још једно највеће кајање међу 1.000 испитаних радника: тачно три петине, то јест 60 одсто, пожелело је да су тражили повишицу на тренутном или прошлом послу, преноси "Дејли мејл".

"Људи који су играли на сигурно, тако што су остали у незадовољавајућој улози или нису тражили повишицу, више жале од оних који су предузели нешто и радили да промене своју ситуацију на боље," рекла је Хедер О'Нил, један од стручњака за каријеру који стоји иза ове анкете.

Резултати показују да људи највише жале када схвате да су били исувише пасивни. Истраживање показало је да су се мање кајали када су направили храбре кораке, него када су "играли на сигурно": На пример, 58 ​​одсто испитаника пожелело је да нису остали заглављени на послу који им се не свиђа, док се само 38 одсто кајало што је дало отказ и напустило посао којим нису били задовољни.

Више од половине (53 одсто) је изјавило да су "зажалили што нису често говорили на састанцима", наспрам само 38 одсто, који су "пожалили што су говорили на састанку".

Затим, 55 одсто открило је да су донели бар једну велику одлуку везану за каријеру за 2024. годину, 54 одсто је одлучило да научи нову вештину, а 45 одсто испитаника се нада да ће ускоро наћи нови посао.

Око четвртине испитаника се обавезало да ће побољшати свој професионални положај, било да се ради о новом стручном сертификату (23 одсто), ширењу мреже професионалних контаката (25 одсто), или нечем другом.

Петина анкетираних радника изјавила је да планирају (или се надају) да ће направити велику промену у каријери 2024. године (19 процената) и/или ће конкретно пронаћи нови посао који је погодан за рад на даљину (18 одсто). Иако је анкета показала да многи жале што не траже веће плате, само око 21 одсто је рекло да ће покушати да тражи повишицу у будућности.

Ипак, анкета је показала да увек постоји места за промене у каријери, без обзира на године, као и да је вероватно боље направити храбар корак од којег се устручавате. Чак иако резултат не буде задовољвајућ, вероватно ћете се мање кајати, јер знате да сте покушали.

image