Магазин

Илон Маск најавио имплант који ће омогућити слепим људима да прогледају

Елон Маск је открио да је његова компанија "Неуралинк" омогућила слепим мајмунима да виде помоћу посебне технологије чипова за мозак. "Имплантат 'Blindsight' је већ ефикасан код мајмуна", рекао је и најавио да ће овај чип омогућити слепим људима да прогледају.
Илон Маск најавио имплант који ће омогућити слепим људима да прогледајуGetty © Chesnot / Contributor

"Неуралинк", стартап компаније једног од најбогатијих људи на свету Илона Маска, сада може да се похвали још једним значајним достигнућем. Према Масковим речима имплант "Blindsight" ће вратити вид онима који не виде у потпуности:

"Систем већ функционише код мајмуна. Резолуција ће у почетку бити ниска, попут ране Нинтендо графике, али на крају може премашити нормалан људски вид", рекао је.

Нагласио је да "ниједан мајмун није умро или озбиљно повређен од ових уређаја". Ово је посебно нагласио, очигледно због тога што се "Неуралинк" суочио са критикама, како регулатора, тако и група за права животиња због третмана на мајмунима који су кључни део експерименталног рада.

Поред поменутог импланта, посебну пажњи добија још један чип настао у Масковој компанији. Зове се "Телепатија" и омогућава корисницима да контролишу рачунаре својим умом. У јануару је Маск објавио да се пацијент добро опоравља након што им је чип имплантиран у мозак, а касније је рекао да пацијент може својим умом да помера курсор компјутерског миша.

Јуче је објављен снимак пацијента, који је парализован од врата, како игра шах користећи само контролу ума. Процедура подразумева уметање 64 флексибилне нити на део мозга који контролише намеру покрета. Нити су толико фине да робот мора да их имплантира. Оне затим омогућавају импланту да снима и преноси мождане сигнале у апликацију, која затим декодира жељени покрет. Имплант се напаја батеријом која се може пунити бежично, пише Јуроњуз.

image