Свет

Мождани удари све чешће погађају младе у САД

Између 2003. и 2012. године забележен је пораст можданих удара од 32 одсто међу женама старости од 18 до 34 године и 15 одсто међу мушкарцима исте старосне доби, а највероватнији узрок - прекомерна тежина
Мождани удари све чешће погађају младе у САДwww.globallookpress.com © © Darryl Dyck

Мождани удари постају све чешћи здравствени проблем са којим се суочава генерација миленијалаца у Сједињеним Америчким Државама, па тако један од десет пацијената који је доживео ово озбиљно здравствено стање има мање од 45 година.

Популација која сада има од 18 до 42 године, изложенија је можданим ударима него претходне генерације када су били истих година. Између 2003. и 2012. године забележен је пораст можданих удара од 32 одсто  међу женама старости од 18 до 34 године, и 15 одсто међу мушкарцима исте старосне доби, показала су истраживања америчког Центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) које преноси портал „Рил клир сајенс“.

Даља анализа ових података, објављена у часопису "Сајентифик Америкен" показала је да је пораст углавном забележен на западу и средњем западу државе, где је број можданих удара међу младима порастао за 70 одсто, односно 34 одсто. Нарочито висок проценат забележен је у урбаним срединама.

Наводи се неколико могућих узрока који доводе до овог стања, али је као највероватнији издвојена прекомерна тежина која је код припадника ове генерације све израженија и то још од детињства.

Американци су успели да победе једну лошу навику: употреба цигарета смањена је са 45 одсто активних пушача педесетих година прошлог века, на 12,5 одсто у 2020. години. Али, од седамдесетих година добробит од смањивања броја пушача на јавно здравље нације почео је озбиљно да нагриза проблем раста броја гојазних.

Прекомерна тежина у детињству нарочито је опасна када је реч о раном можданом удару, а миленијалци су били прва генерација која је била озбиљно погођена овим забрињавајућим трендом.

Број гојазне деце порастао је више него три пута за нешто мање од четири деценије: од пет одсто у 1978. на 18,5 одсто 2016. године. Самим тим порастао је и број деце која имају здравствене проблеме повезане са прекомерном телесном тежином, попут дијабетеса, хипертензије, која коначно може довести и до можданог удара.

Ако у лошој вести може бити и неких позитивних страна то је онда вероватно податак да је смртност пацијената који доживе мождани удар значајно смањена. Томе доприносе младе године пацијената, али и хируршки захвати којима се сада ово тешко здравствено стање успешније лечи него седамдесетих година прошлог века.

Осим можданих удара, миленијалци све више оболевају и од рака, а највећи број случајева доводи се у везу са лошом исхраном.  

image